5 vwo-scholier Van Foreest is nu grootmeester

Het Groningse schaaktalent Jorden van Foreest is sinds deze week de jongste in Nederland geboren grootmeester. Met 16 jaar, 4 maanden en 14 dagen verbreekt hij het leeftijdsrecord van Robin van Kampen, die 16 jaar en 8 maanden was toen hij de grootmeesterstitel behaalde.

Bij het WK voor spelers onder 20 in het Russische Chanty-Mansiejsk – waar Van Foreest gisteren als gedeeld vijfde eindigde – scoorde hij het vereiste derde grootmeesterresultaat. De hoogste schaaktitel zal hem door de wereldschaakbond worden toegekend. „Dit is natuurlijk fantastisch”, mailt Van Foreest.

Het grootmeesterschap levert hem veel voordelen op, zegt hij. Zo kan hij meedoen aan grote toernooien en hij wordt ook eerder uitgenodigd voor sterk bezette evenementen. „En ik behoud de titel mijn hele leven, erg leuk.”

Van Foreest lag na zes ronden nog gedeeld eerste op het WK, maar verloor die positie na twee verliespartijen op rij. „Al met al ben ik tevreden. Ik kan nog vier jaar meedoen aan het WK voor junioren en heb alle kans om een keer wereldkampioen te worden.”

Hij zit in 5 vwo op een school waar hij zijn topsportcarrière kan combineren. School afronden en zich daarna volledig op schaken richten is het plan. De komende twee jaar doet hij gespreid examen.