‘Rusland wil op militair niveau met VS praten over situatie in Syrië’

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, in het Witte Huis.
De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, in het Witte Huis. Foto AP / Andrew Harnik

Rusland heeft de Verenigde Staten benaderd om op militair niveau te praten over de situatie in Syrië. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov deed dat voorstel gisteren aan de telefoon, zo stelde zijn Amerikaanse collega John Kerry vandaag. Het Witte Huis en het Pentagon moeten nog besluiten of ze op het voorstel ingaan.

Kerry en Lavrov spraken gisteren voor de derde keer in tien dagen tijd over Syrië. In dat gesprek uitte de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken zijn zorgen over de groeiende aanwezigheid van het Russische leger in Syrië. Volgens Kerry wakkert de Russische inmenging de oorlog in het land alleen maar verder aan.

Lees ook uit NRC Handelsblad: VS vrezen Russische inmenging Syrië.

Kerry ziet gesprek wel zitten

Hoewel de Amerikaanse regering nog niet weet, ziet Kerry een gesprek met Rusland wel zitten, zo schrijft AP vandaag. Een overleg met Lavrov is namelijk de beste manier om duidelijk te krijgen wat Rusland precies in Syrië wil. Ook secretaris-generaal Ban Ki-moon uitte vandaag zijn zorgen over de Russische aanwezigheid in Syrië.

Volgens de Russische president Poetin is Rusland louter in Syrië actief om het regime van president Assad te helpen in de strijd tegen terreurgroep Islamitische Staat. Kerry liet vanavond echter weten dat hij de Russen niet op hun woord wil geloven, omdat hij vreest dat de Russische rol in Syrië mogelijk verandert.

‘Van kwaad tot erger’

Het gerucht dat Rusland, een bondgenoot van Assad, langzaam zijn troepenmacht in Syrië uitbreidt gaat al een tijdje rond. Twee officiers van het Amerikaanse leger claimden eergisteren nog dat er op de luchthaven van de West-Syrische kustplaats Latakia ten minste zeven Russische tanks stonden. Vorige week kwamen er al berichten naar buiten dat Rusland ook met grondtroepen actief zou zijn op Syrische bodem.

De vrees van de Verenigde Staten is dat Rusland Assad straks niet alleen helpt in de strijd met Islamitische Staat, maar ook bij het gevecht met andere rebellen in het land. In dat geval zou de situatie in het land van kwaad tot erger gaan, zei ook Ban Ki-moon vanavond tegen Reuters.

Wat is nou precies het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Wat is daar aan de hand? Helpen al die goedbedoelde hulpacties eigenlijk wel? En wanneer houdt het allemaal op? Lees hier onze explainer: Twintig vragen die je helpen om de vluchtelingencrisis te begrijpen (leestijd ongeveer 16 minuten).