Militairen gijzelen regering Burkina Faso - ‘mensen massaal de straat op’

Op deze archieffoto van november vorig jaar zitten premier Isaac Zida (L) en Michel Kafando te luisteren naar een spreker tijdens Kafondo's inauguratie.
Op deze archieffoto van november vorig jaar zitten premier Isaac Zida (L) en Michel Kafando te luisteren naar een spreker tijdens Kafondo's inauguratie. Foto: AFP / Sia Kambou

De presidentiële garde van het West-Afrikaanse Burkina Faso heeft de voltallige regering gegijzeld. Dat meldt persbureau AP bij monde van de parlementsvoorzitter.

Er wordt gevreesd voor een staatsgreep, al is nog niet bekend wat de eisen van de militairen zijn. Een ooggetuige heeft aan persbureau AFP laten weten dat er schoten zijn gelost op het plein om de ‘honderden’ demonstranten uit elkaar te drijven. Of er gewonden zijn gevallen is niet bekend.

AFP / ahmed Ouoba

Mensen zijn massaal naar het presidentiële plein gegaan. AFP / ahmed Ouoba

Na 27 jaar afgezet

De soldaten houden de interim-president, de premier en de belangrijkste Burkinese ministers gevangen op hun departementen. Op 11 oktober staan verkiezingen gepland in het West-Afrikaanse land; interim-president Michel Kafondo en premier Yacouba Isaac Zida leiden de organisatie van de verkiezingen.

Het is al langer onrustig in Burkina Faso. Vorig jaar werd president Blaise Compaoré, die het land op dat moment 27 jaar leidde, afgezet na een volksopstand. Compaoré had geprobeerd om een grondwetswijziging door te voeren, zodat hij langer aan de macht kon blijven.

Verkiezingen zorgen voor spanningen

De aanstaande verkiezingen wakkeren de onrust verder aan. Leden van de partij van Compaoré zijn onverkiesbaar verklaard, net als iedereen die Comparoés poging steunde om de grondwet te wijzigen.

Daarnaast is er een conflict gaande tussen de overgangsregering en de presidentiële garde van Burkina Faso. De 1.300 man sterke legereenheid eist het aftreden van interim-premier Yacouba Isaac Zida - die tot vorig jaar in de legerleiding zat. Na internationale druk werd VN-diplomaat Michel Kafondo benoemd tot interim-president.

Burkina Faso is een belangrijke partner voor de Verenigde Staten in het bestrijden van extremistisch geweld in de regio. Er zijn tevens Franse elitetroepen in het land gestationeerd.