PSV tart dominantie van het grote voetbalgeld

Met negen keer kleinere begroting toch winst tegen ‘Man Utd’.

De 2-1 zege van PSV gisteravond op Manchester United gaat in tegen de trend van het moderne voetbal, waarin financiële mogelijkheden vaak bepalend zijn voor resultaat. De stunt van de regerend landkampioen tegen de Engelse topclub laat zien dat geld niet altijd doorslaggevend hoeft te zijn. Het ‘kleine’ geld kan het op een opwindende avond zoals gisteren in het Philips Stadion winnen van het ‘grote’ geld.

Het gebeurde op de dag nadat Forbes zijn jaarlijkse lijst van meest waardevolle sportteams ter wereld bekendmaakte. Op de lijst, aangevoerd door de American football-club Dallas Cowboys, bezet Manchester United de zesde plek, met een jaarlijkse omzet van 600 miljoen euro. PSV daarentegen boekte afgelopen jaar een omzet van 63 miljoen euro.

Volgens algemeen directeur Toon Gerbrands wordt dat dit seizoen zo’n 75 miljoen euro, door de inkomsten uit de Champions League. Deelname aan de groepsfase van de Europese clubcompetitie levert direct 12 miljoen euro op, terwijl PSV nu al 1,5 miljoen euro extra heeft verdiend met de overwinning van gisteren op United.

Niettemin zullen de verschillen in financiële mogelijkheden enorm blijven. De Nederlandse coach Louis van Gaal is sinds vorige zomer trainer van Manchester United en mocht sindsdien 335 miljoen euro uitgeven aan nieuwe spelers. Hij deed vorig jaar voor 195 miljoen euro inkopen, deze zomer bleef het bij 140 miljoen euro, met de transfer van Anthony Martial als toppunt. De 19-jarige aanvaller werd gekocht voor een bedrag dat via bonussen kan oplopen tot 90 miljoen euro, daarmee is hij de duurste voetbaltiener op aarde. Hij speelt nu bij de grootste club ter wereld. United liet eens berekenen dat er wereldwijd zo’n 75 miljoen mensen een bepaalde mate van genegenheid hebben voor de club.

Het contrast met PSV is groot. De Eindhovense club kocht ook nieuwe spelers, maar voor in totaal zo’n 22 miljoen euro. Gaston Pereiro was met 7 miljoen euro de duurste, maar hij deed gisteren niet eens mee.

De groepswedstrijd in het nieuwe seizoen van de Champions League was onwerkelijk. Het met geld smijtende Manchester United, waarvan de selectie een waarde van 300 miljoen euro vertegenwoordigt, tegen het opgeleefde PSV, waarvan alle spelers samen goed zijn voor nog niet eens 100 miljoen euro. De ploeg werd deze zomer minder waard door het vertrek van enkele bepalende spelers - onder wie steraanvaller Memphis Depay aan datzelfde Manchester. In elk opzicht leek de overwinning van PSV daarom onmogelijk, maar het gebeurde wel.

    • Fabian van der Poll