Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Economie

Dit schrijven andere media

Foto ANP

Wat zijn de belangrijkste zakelijke berichten in andere media?

JSF wordt ruim 500 miljoen euro duurder

De Joint Strike Fighter gaat mogelijk 550 miljoen euro extra kosten. Dat meldt het Financieele Dagblad op basis van de begroting van het ministerie van Defensie voor 2016. De nieuwe schatting komt uit op 5,2 miljard euro.

De schatting ligt nu hoger door de hogere dollarkoers. Minister Jeanine Hennis-Plasschaert past het budget niet aan.

“Dit zou abrupte, ingrijpende maatregelen vergen, terwijl het onzeker is of die uiteindelijk nodig zullen zijn, ook omdat de toestellen in verschillende tranches over een reeks van jaren worden aangeschaft. Zowel veranderingen in de dollarkoers als in de prijzen (in dollars) zullen de komende jaren immers van invloed zijn op de ramingen.”

Wiebes kapt vluchtroute af

Snel naar het buitenland verhuizen op het moment dat je bedrijf wat waard begint te worden. Op die manier konden ondernemers tot nu toe voorkomen dat de Belastingdienst een aanslag oplegde op de waardegroei. Staatssecretaris Wiebes van Financiën steekt daar per direct een stokje voor, schrijft De Financiële Telegraaf.

De waardegroei hoefde pas te worden betaald als de aandelen werden verkocht. Bovendien werd die aanslag na tien jaar kwijtgescholden. Die kwijtschelding is geschrapt op het moment dat Wiebes de maatregel op Prinsjesdag bekendmaakte.

Volgens De Financiële Telegraaf moest tot nu toe een groot deel van de tientallen miljoenen euro’s aan aanslagen die jaarlijks werden opgelegd, worden kwijtgescholden. Door de buitenlandse vluchtroute voor succesvolle ondernemers af te snijden, rekent het kabinet dus op een flinke winst.

Nieuwe baan voor 75% oud-werknemers Philip Morris

Twee derde van de ontslagen werknemers van Philip Morris is weer aan het werk. Het doel van 80 procent is daarmee niet gehaald, meldt projectleider Hans Hommel van het mobiliteitscentrum bij de NOS.

Bij het faillissement van de sigarettenfabriek in Bergen op Zoom verloren 1008 mensen hun baan. Nu zijn er 638 weer aan de slag. Hommel is teleurgesteld dat de 80 procent nog niet is gehaald.

Ik vind dat heel jammer. De werkgelegenheid blijft achter in de regio. We gaan het wel halen, maar het gaat iets langer duren.

Oud-werknemers hebben nieuw werk gevonden bij onder meer een farmaceutisch bedrijf in België en een vliegbasis. Er is zelfs iemand paardentandarts geworden, schrijft de NOS op haar website.