Opvang in A’dam, Utrecht en Weert

De gemeenten Amsterdam, Utrecht en Weert zetten noodopvang op voor vluchtelingen. Dat doen de steden op verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers.

In Amsterdam gaat het om vijftienhonderd vluchtelingen die zich bij de vreemdelingenpolitie op het Centraal Station hebben gemeld. Vanwege de grote toestroom aan mensen kunnen zij niet terecht bij de centrale opvanglocatie in Ter Apel. Morgen zullen er in de hoofdstad driehonderd opvangplaatsen gereed zijn. In de dagen daarna hoopt de stad de plekken uit te breiden naar vijftienhonderd. Waar dat zal gebeuren is nog niet duidelijk. De gemeente laat in een verklaring weten dat de opvang van tijdelijke aard is en „een rijksverantwoordelijkheid” blijft.

In Utrecht is gisteravond onderdak geboden aan tweehonderd vluchtelingen in het Beatrixgebouw van de Jaarbeurs. Naar schatting zullen daar de komende dagen vijfhonderd opvangplaatsen opgezet worden.

De gemeenteraad van Weert stemde gisteren in met de komst van duizend asielzoekers naar de voormalige KMS-kazerne. Die kunnen daar de komende vijf jaar opgevangen worden.

Gisteren riep de Vereniging van Nederlandse Gemeenten alle gemeenten op om mee te werken bij het opvangen van asielzoekers.