Opvallen als debutant? Doe weer mee met onze Debutantenschrijfwedstrijd!

Beginnende, en nog niet eerder gepubliceerde, Nederlandstalige schrijvers kunnen vanaf vandaag meedoen aan de tweede editie van de Debutantenschrijfwedstrijd, de schrijfwedstrijd van schrijversvakschool Editio en de Boekenredactie van NRC Handelsblad. Er is voor het eerst ruimte voor Slam Poetry.

De Spelregels

De schrijfwedstrijd is, net als vorig jaar, bedoeld voor Nederlandstalige schrijvers (jong of oud) die nog niet officieel met een roman of poëziebundel gedebuteerd zijn.

Schrijvers kunnen non-fictie of fictieteksten van maximaal 1500 woorden vanaf vandaag plaatsen op een door schrijversvakschool EDITIO gebouwd platform. De stukken zijn daar voor zowel vakjury als publiek te lezen. Teksten kunnen tot en met 11 november ingezonden worden.

Poetry Slam

Vorig jaar stond de Debutantenschrijfwedstrijd nog open voor poëzie. Dit jaar is er gekozen voor Poetry Slam, waarbij de nadruk ligt op zowel poëzie als de manier waarop deze wordt voorgedragen.

Er moet, in tegenstelling tot vorig jaar, door dichters een video ingeleverd worden. Poetry Slammers kunnen die gefilmde voordracht via YouTube op de wedstrijdpagina plaatsen. Ter inspiratie, hier acteur Tom Hanks als Poetry Slammer:

Vakjuryprijs én publieksprijs

Aan de Debutantenschrijfwedstrijd zijn twee prijzen verbonden: een juryprijs en een publieksprijs. De winnaar van de juryprijs krijgt onder andere manuscriptbegeleiding, publicatie op het NRC Boekenblog en een kaartje voor het Boekenbal. Winnaar van de publieksprijs - er kan op de inzendingspagina gestemd worden - wint een schrijfcursus, publicatie in Het Debuut en een kaartje voor het eerste debutantenbal.

De winnaar van de vakjuryprijs wordt begin volgend jaar bekendgemaakt in De Balie, tijdens het tweede debutantenbal. De winnaar van de publieksprijs wordt vlak na 30 december. Tot die dag kan er door de lezer op het favoriete verhaal gestemd worden. ECI, sponsor van de prijs, zal tijdens de wedstrijd regelmatig verhalen van de schrijfwedstrijd publiceren.

Rutger Heringa

De Debutantenschrijfwedstrijd werd vorig jaar gewonnen Rutger Heringa. Het verhaal waarmee hij won, ‘Afscheid van Dweezil’, is hier terug te lezen.

In de vakjury van de Debutantenschrijfwedstrijd zitten Arjen Fortuin (Boekenredacteur, NRC Handelsblad), Thomas Verbogt (Schrijver, EDITIO tutor Fictie), Auke Kok (Sportjournalist, EDITIO tutor Non Fictie), Daphne de Heer (Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam), schrijfster Shira Keller en dichteres Ellen Deckwitz.

De Debutantenschrijfwedstrijd is een initiatief van de Boekenredactie van NRC Handelsblad, EDITIO, CPNB en Stichting Literaire Activiteiten Amsterdam (SLAA). De bekendmaking van de winnaars vindt begin volgend jaar plaats in De Balie in Amsterdam.

    • Roderick Nieuwenhuis