Opsplitsing Hewlett-Packard kost 30.000 banen

Het hoofdkantoor van Hewlett-Packard (HP) in Palo Alto in Californië op een foto uit 2012. Foto AP/Paul Sakuma

Technologiebedrijf Hewlett-Packard (HP) gaat 30.000 banen schrappen in aanloop naar de voorgenomen splitsing tussen de pc- en printerdivisie en levering van hardware en IT-diensten. De splitsing moet in november zijn gerealiseerd.

Bij het bedrijf werken nu nog in totaal 302.000 mensen. In oktober vorig jaar werd de opsplitsing bekend. Dat gaat HP zo’n 2,7 miljard dollar (2,4 miljard euro) kosten. HP hoopt met het schrappen van de banen sneller te kunnen reageren op veranderingen in de technologiesector. Veel werk wordt overgeheveld naar lagelonenlanden. In 2018 moet ongeveer 60 procent van al het personeel daarheen zijn verplaatst.

In de afgelopen tien jaar heeft HP nu 100.000 banen laten verdwijnen. In 2011 werkten er nog 350.000 mensen. In februari temperde het bedrijf al de verwachtingen voor het huidige boekjaar. HP kampt onder meer met negatieve wisselkoerseffecten en een moeizame pc-markt. In het derde kwartaal van dit jaar boekte HP een omzet van 25,3 miljard dollar (22,4 miljard euro).

    • Sam de Voogt