Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

OM eist in hoger beroep drie jaar cel tegen Badr Hari

Badr Hari verlaat het Paleis van Justitie in Amsterdam.
Badr Hari verlaat het Paleis van Justitie in Amsterdam. Foto ANP / Remko de Waal

Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag in hoger beroep drie jaar cel geëist tegen kickbokser Badr Hari. De 30-jarige Hari heeft zich volgens het OM schuldig gemaakt aan een aantal mishandelingen in het Amsterdamse uitgaansleven, meldt ANP. De strafeis is iets lager dan in de eerste aanleg, toen het OM nog vier jaar cel eiste.

Hari zou tijdens een avond stappen in 2012 zakenman Koen Everink zwaar hebben mishandeld. Zo kreeg Everink een kopstoot en werd zijn voet er bijna volledig afgetrapt. De zakenman voelt daar nog altijd de geestelijke en lichamelijke gevolgen van, zo zei hij volgens ANP vanmorgen tijdens de tweede zittingsdag in hoger beroep.

Begin vorig jaar werd Badr Hari veroordeeld tot anderhalf jaar cel - waarvan een half jaar voorwaardelijk - vanwege het incident met Everink en een reeks andere mishandelingen. Zowel Hari als het Openbaar Ministerie gingen toen tegen die uitspraak in beroep. Na die uitspraak kon Hari in vrijheid het hoger beroep afwachten.

Beroep werd eerder nog uitgesteld

Aanvankelijk zou het beroep tegen de kickbokser al in juni van dit jaar dienen, maar dat werd toen op verzoek van de advocaten van Hari uitgesteld. De reden daarvoor waren zwaarwegende familieomstandigheden, zo liet advocaat Bénédicte Ficq toen weten. Ficq lichtte de ontwikkelingen rond Hari toen achter gesloten deuren toe.

Naast de mishandeling van Everink in de Arena werd Hari ook beschuldigd van mishandelingen in Club Air en Cooldown Café, het gebruik van geweld in club Blinq, het geven van een kopstoot in Jimmy Woo en het mishandelen van zijn ex-vriendin. Voor die laatste twee aantijgingen vond de rechter in eerste aanleg te weinig bewijs.

Een medeverdachte van Hari bij de mishandeling van Everink, Ferhat Y., hoorde vandaag 15 maanden tegen zich eisen. In eerste aanleg was dat nog een eis van twintig maanden cel. Hij werd toen vrijgesproken bij gebrek aan bewijst.