Nijmegen wil 3.000 vluchtelingen opvangen - grootste kamp tot nu toe

Vluchtelingen wachten bij de grens tussen Servie en Hongarije. Foto ANP / Arie Kievit

De gemeenten Nijmegen en Heumen willen op korte termijn 3.000 vluchtelingen opvangen in een natuurgebied in de buurt. Dat hebben de burgemeesters van beide gemeenten vanmiddag op een persconferentie bekendgemaakt. Nijmegen en Heumen geven daarmee gehoor aan een verzoek van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA).

Het nieuw te bouwen kamp op het terrein Heumensoord wordt daarmee de grootste opvanglocatie van Nederland. Het gaat om een tijdelijk opvangkamp, waar de vluchtelingen in tenten zullen slapen. Volgens burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen duurt het nog minimaal een aantal dagen voor het kamp klaar is.

Voorzitter Gerard Bakker van het COA stelde tijdens de persconferentie dat de voorbereidingen voor het opzetten al zijn begonnen. Het doel is een kamp dat “humaan, maar sober” is, zo herhaalde hij meermaals. Ook benadrukten hij en Bruls meermaals dat het om een tijdelijke opvang voor vluchtelingen gaat. Bruls:

“Een tijdelijke opvang is niet hetzelfde als een nieuw asielzoekerscentrum. Als hier drieduizend mensen tijdelijk in de opvang gaan wonen, is het niet zo dat ze daarna ook in stad en regio Nijmegen gaan wonen.”

Terrein ook gebruikt bij Vierdaagse

Het nieuws over de opvang in Heumensoord kwam eerder op de middag al naar buiten door berichtgeving in De Gelderlander. Niet veel later bevestigde de gemeente het voornemen om vluchtelingen op te vangen. Het gaat met name om mensen uit Syrië, Eritrea, Irak en Afghanistan, zo schrijft de gemeente op haar website.

In 1998 werd het natuurgebied ook al eens gebruikt voor de opvang van asielzoekers. Ook verrijst op Heumensoord jaarlijks een kamp voor de duizenden militaire deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse. Er zijn zodoende al voorzieningen voor water en stroom.

Wat is nou precies het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Wat is daar aan de hand? Helpen al die goedbedoelde hulpacties eigenlijk wel? En wanneer houdt het allemaal op? Lees hier onze explainer: Twintig vragen die je helpen om de vluchtelingencrisis te begrijpen (leestijd ongeveer 16 minuten).
    • Joost Pijpker