Na twee weken stilstand begin je niet zomaar een ziekenhuis

Na de ‘watersnood’ hoopt het VUmc binnenkort weer patiënten te behandelen. Eerst wordt alles uitvoerig getest.

Schoonmakers aan het werk om het VUmc weer droog te krijgen.
Schoonmakers aan het werk om het VUmc weer droog te krijgen. Foto Remko de Waal/ANP

Goed nieuws voor de honderden mensen die thuis wachten op een operatie in het VUmc: het Amsterdamse ziekenhuis opent komende week zijn deuren weer.

Althans, dat is de bedoeling.

Het ziekenhuis „mikt” erop begin volgende week weer op te starten, zo liet het bestuur gisteren weten. „Garanderen kunnen we het niet”, zegt woordvoerder Jan Hol. Het ziekenhuis is nu druk aan het testen of alle medische apparatuur en infrastructuur werkt. Hapert er iets, dan kan de heropening langer op zich laten wachten.

Het VUmc evacueerde vorige week dinsdag al zijn patiënten, ruim driehonderdl, na wateroverlast door een gesprongen waterleiding vlakbij. Het ziekenhuis kon goede zorg niet langer garanderen, onder meer doordat de watervoorziening beschadigd raakte. De patiënten zijn verdeeld over meer dan twintig ziekenhuizen, van Amsterdam tot Nijmegen. Het gros van de verpleegkundigen en specialisten is met de patiënten meeverhuisd.

Heropening van het ziekenhuis zal vooral betekenis hebben voor mensen die „op afroep” geopereerd worden en nu thuis zitten. Bijvoorbeeld mensen die een hartingreep wacht, of een gewrichtsoperatie. Circa vijftien van hen lagen vorige week dinsdag klaar voor een operatie, toen de waterleiding sprong en het ziekenhuis besloot de stroom uit te schakelen. „Voor deze mensen is dit alles zeer vervelend”, zegt Jan Hol. „Ze moeten zich helemaal opnieuw instellen op een ingreep.”

Het VUmc opereert zo’n 65 mensen per dag. Negen werkdagen inactiviteit betekent een aanwas van een kleine zeshonderd oneopereerde patiënten. Om de wachttijd te verminderen, is er een ‘VUmc-afdeling’ opgetuigd in het Amsterdamse Sint Lucas Andreas Ziekenhuis. Die afdeling, met twee operatiekamers en 36 bedden, begint vandaag en blijft zeker twee weken open.

Lang niet alle patiënten die vorige week werden geëvacueerd voor behandeling in andere ziekenhuizen, zullen terugkeren in het VUmc. Hol: „We stellen voor alle patiënten de vraag: is het voor hen medisch voordelig ze terug te vervoeren?” Zo niet, dan blijven ze in het andere ziekenhuis.

Tot volgende week is het ziekenhuis druk met het testen van onder meer de watervoorziening. Werkt het warme en koude water, de zuivering? Zijn we klaar voor sterilisatie van chirurgische instrumenten en voor stoombehandelingen? Ook wordt de werking van bijvoorbeeld hartmonitors en röntgenapparatuur gecheckt. „Het ziekenhuis is een 24-uursbedrijf, alles wordt doorlopend gebruikt. Als het een week stilligt, moet je echt uitvoerig controleren en toetsen.”

Verzekeringsmaatschappij VGA doet in opdracht van de gemeente Amsterdam onderzoek naar de oorzaak van de gesprongen waterleiding. De Onderzoeksraad voor Veiligheid zal geen onderzoek verrichten, zo werd gisteren bekend. Niet naar de oorzaak, en evenmin naar de reactie op de crisis door de leiding van het ziekenhuis. De raad ziet daar de ‘meerwaarde’ niet van.

    • Ingmar Vriesema