Ook Jeff Bezos gaat in ruimtevaart

Amazon-oprichter Jeff Bezos sluit aan in de lange rij multimiljonairs die iets met ruimtevaart doen. Hij kondigde gisteren aan dat hij ruimtevaartuigen gaat bouwen in een nieuwe fabriek in Florida.

Blue Origin, het bedrijfje dat Bezos heeft opgericht voor zijn ruimtevaartexperimenten, investeert meer dan 200 miljoen dollar in de fabriek, die nabij het Kennedy Space Center wordt gebouwd, een grote basis van de NASA.

„Als kind was ik al gegrepen door ruimtevaart”, zei Bezos. „Vandaag beginnen we aan een nieuw tijdperk van ontdekkingen.”

Met Blue Origin concurreert Bezos met SpaceX, het bedrijf van Tesla-oprichter Elon Musk, en een handvol andere start-ups die zich met ruimtevaart bezighouden met geld van miljardairs als medeoprichter Paul Allen van Microsoft en Virgin-baas Richard Branson. Bezos wil, net als Virgin Galactic van Branson, uiteindelijk toeristen naar de ruimte gaan vervoeren.

Bezos zegt dat hij vooral uit idealisme in de ruimtevaart stapt. „Als ik alleen geld wilde verdienen, zou ik gewoon een nieuwe snackfabriek beginnen. De kans dat dat slaagt, is veel groter.”

Blue Origin heeft tot nu toe één raket ontwikkeld, in Texas, die tot 100 kilometer hoog kan vliegen. Het vaartuig dat nu ontwikkeld wordt, moet 400 kilometer kunnen halen. (Reuters)