Kijken: overlevende van schietpartij op journalisten in Virginia vertelt

Een printscreen uit de video waarin Vicki Gardner voor het eerst na de schietpartij vertelt.
Een printscreen uit de video waarin Vicki Gardner voor het eerst na de schietpartij vertelt.

De overlevende van de schietpartij op twee Amerikaanse journalisten, live op televisie, heeft haar eerste interview gegeven aan Fox News. Vicki Gardner vertelt dat ze op het moment dat de dader begon te schieten, besloot te doen alsof ze dood was.

“Ik keek naar hem en probeerde geen oogcontact te maken. Het enige waar ik nog aan kon denken was: doe alsof je dood bent. Tijdens het schieten wist hij waarschijnlijk toch niet wie hij wel raakte en niet, dus zakte ik naar de grond, alsof ik geraakt was.”

‘Bewegingen aan de rand van mijn gezichtsveld’

Gardner vertelt over hoe ze de dader zag. Dat was toen ze al live op televisie waren:

“Voordat het interview begon hielden we een kletspraatje. Adam stond klaar, Allison ook. En toen zag ik een beweging die een beetje ongewoon was. Ik kon het niet goed plaatsen. Was het iemand op zoek naar iets? Ging hij een vraag stellen over het onderwerp waarover we het zouden hebben? Ik keek geconcentreerd naar de camera, dus zag bewegingen aan de rand van mijn gezichtsveld.”

De schutter, een oud-collega van de journalisten, opende het vuur op de nieuwscrew en de interviewkandidaat. Alle schoten boven schouderhoogte, gericht op het hoofd, weet Gardner. De dader schoot in het wilde weg en na een poosje kwam hij naar haar toe. Hij loste nog een schot, gericht op haar rug. Geluk bij een ongeluk: de kogel raakte haar ruggenwervel niet.

Na de schietpartij, waarbij de twee journalisten van tv-station WDBJ7 om het leven kwamen, was het opeens stil. De schutter bleek de benen te hebben genomen. Later werd bekend dat hij zichzelf geprobeerd heeft om het leven te brengen en aan zijn verwondingen overleed.

‘Het leek eeuwen te duren’

Voor haar gevoel heeft Gardner heel lang op de grond gelegen, “maar dat was niet het geval”. Ze probeerde de situatie te overzien en op dat moment hoorde ze de sirenes van de hulpdiensten al.

“Ik denk dat ik daar vijf minuten heb liggen wachten op de hulpdiensten. Het televisiestation heeft de hulpdiensten gebeld en die kwamen gelijk aangesneld. Ze waren er snel, maar het leek eeuwen te duren.”

Gardner heeft de beelden van de schietpartij later teruggekeken. “Ik heb het gekeken, maar het voelde niet echt. Soms kun je dingen afdekken en dat heb ik gedaan toen ik het fragment terugkeek. Maar ik vond wel dat ik het moest kijken.”

Lees ook: Twee Amerikaanse journalisten live op tv doodgeschoten - schutter overleden

    • Marissa van Loon