Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Oorlog

Jemenitisch kabinet weer terug in havenstad Aden

Na maanden van ballingschap in Saoedi-Arabië is de regeringsploeg van Jemen definitief teruggekeerd naar de Jemenitische havenstad Aden. Vanuit daar wordt verder geregeerd, terwijl duizenden buitenlandse troepen de strijd aangaan met shi’itische Houthi-rebellen.

De Jemenitische premier en vice-president Khaled Bahah arriveert begin augustus in Aden. Op dit archiefbeeld loopt Bahah (met zonnebril) over het vliegveld.
De Jemenitische premier en vice-president Khaled Bahah arriveert begin augustus in Aden. Op dit archiefbeeld loopt Bahah (met zonnebril) over het vliegveld. Foto: EPA

Na maanden van ballingschap in Saoedi-Arabië is de regeringsploeg van Jemen definitief teruggekeerd naar de Jemenitische havenstad Aden. Dat meldt een regeringswoordvoerder aan persbureau Reuters.

Volgens de woordvoerder is vice-president en premier Khaled Bahah teruggekeerd in Aden, daarbij vergezeld door de volledige ministersploeg. Begin augustus was Bahah ook al even in de havenstad, maar ditmaal zal hij volgens de woordvoerder in Jemen blijven om het land te regeren.

In Jemen woedt een burgeroorlog tussen shi’itische Houthi-rebellen en troepen die gelieerd zijn aan de soennitische president Hadi. De Houthi’s, die worden gesteund door het eveneens shi’itische Iran, veroverden dit voorjaar grote delen van Jemen. Onder meer Aden en de hoofdstad Sanaa werden bezet.

In maart sloeg president Abd-Rabbu Mansour Hadi op de vlucht naar Saudi-Arabië, toen de rebellen Aden bezetten. Een internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië voert sindsdien luchtaanvallen uit en wist de havenstad in augustus te heroveren. Daarbij werd zelfs een coalitie gesmeed met een lokale afdeling van Al-Qaeda.

Strijd woedt verder in Centraal-Jemen

Momenteel hebben de rebellen een groot deel van het zuiden van Jemen in handen. De strijd heeft zich verplaatst naar de centraal gelegen provincie Marib, waar duizenden grondtroepen van de internationale coalitie proberen om de rebellen te verdrijven.

Vorige week werd bekend dat Qatar en Egypte respectievelijk duizend en achthonderd troepen de grens met Jemen over stuurden. Hun hoofddoel is de hoofdstad Sanaa te heroveren. In het conflict zijn de afgelopen zes maanden zeker 4.500 doden gevallen - waaronder veel burgerslachtoffers.