Janneke Vreugdenhil Gougères met komijn en peterselie

illustratie jet peters

Gougères – een soort kaassoesjes – zijn ideale borrelhapjes wanneer u wel een beetje aardig voor de dag wilt komen, maar niet te lang in de keuken wilt staan. Deze gougères uit Joie de vivre zijn glutenvrij. Vervang voor een traditionele variant het quinoameel en de maïzena door 115 gram gewone bloem.

Zet alle ingrediënten klaar. Verhit de oven op 215 °C. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Breng in een pan de melk met water, zeezout, peper en boter rustig aan de kook zodat de boter gesmolten is als het water kookt. Roer het quinoameel en de maizena erdoor en blijf roeren tot er een deegbal ontstaat die loskomt van de wand van de pan. Neem de pan van het vuur en laat hem 2 minuten staan. Roer de eieren één voor één door het deeg en voeg pas een volgend ei toe als het vorige helemaal is opgenomen. Het deeg moet glad en elastisch worden. Roer er driekwart van de geraspte kaas en de peterselie door. Schep het deeg in een spuitzak met een glad, breed spuitmondje en spuit bergjes van 4 cm op de bakplaten met steeds 5 cm tussenruimte. Bestrooi elk bergje met de overgebleven kaas en het komijnzaad. Schuif de gougères in de oven en bak ze 10 minuten, schakel dan terug naar 180 °C en bak ze in nog 10-15 minuten goudbruin. Laat de gougères iets afkoelen voor je ze serveert.

    • Janneke Vreugdenhil