Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Politie, recht en criminaliteit

Ik heb bijna al mijn spullen weggedaan

Daan Weddepohl (34) is oprichter van Peerby, een online platform waar je spullen met elkaar kunt delen. Je leent ze uit aan, of leent ze van mensen uit je buurt. Hij woont in een gemeubileerde woning in Amsterdam.

Foto Bob van der Vlist
Foto Bob van der Vlist Foto Bob van der Vlist

IN

‘Je zou kunnen zeggen dat ik op twee manieren verdien: ik krijg geld op mijn bankrekening én ik bouw aan mijn onderneming. Wat mijn bedrijf precies zou moeten kosten blijft onzeker als je niet beursgenoteerd bent. Het is wat de gek ervoor geeft. Het kan omhoogschieten of ineens verdampen als het verkeerd loopt. Ik schat dat Peerby wel enkele tientallen miljoenen waard is. Er hebben zich al geïnteresseerde partijen gemeld, maar daarvoor heb ik tot nu toe bedankt. Ik weet zeker dat we nog veel meer kunnen bereiken en tot die tijd verkoop ik Peerby nog niet.

„Mijn ideaal is dat mensen overal ter wereld via de Peerby-site of app, spullen met elkaar delen. Daarmee kun je veel besparen, zowel financieel als op het verbruik van grondstoffen, water en stroom voor de productie. Je koopt immers geen nieuwe dingen die moeten worden geproduceerd.

„Ik ben regelmatig vanaf het moment dat ik opsta totdat ik ga slapen aan het werk. Naast Peerby geef ik ook presentaties over ondernemerschap, duurzaamheid en de deeleconomie. Ik moet veel naar het buitenland, de helft van de tijd ben ik onderweg. Nu is dat niet erg want mijn werk is mijn passie, maar afgelopen week had ik griep en dan zou ik wel even op de pauzeknop willen drukken. Het is heel tegenstrijdig, mijn bedrijf staat voor contact met anderen en ondertussen heb ik zelf bijna geen tijd meer voor mijn vrienden.”

UIT

‘Mijn kijk op de wereld is veranderd toen ik in 2009 bij een brand in mijn appartementencomplex het merendeel van mijn spullen verloor. Ik werd minder materialistisch en ik besefte dat de relaties die ik met anderen had veel belangrijker waren. Sinds kort huur ik daarom een volledig gemeubileerd expatappartement in het centrum van Amsterdam.

„Bijna al mijn eigen spullen die ik na de brand weer had verzameld heb ik weggedaan. Bezit is voor mij steeds meer een ballast, het geeft vrijheid om bijna niks te hebben. Ik heb alleen wat foto’s van familie en een paar schilderijen van mijn opa bewaard om de inrichting van mijn huis persoonlijk te maken.

„Ik geef dan ook het meeste geld uit aan eten. Omdat ik mijn vrienden weinig kan zien is samen eten een goede uitkomst. Ik kook thuis schandalig weinig, gelukkig kun je in Amsterdam steeds meer maaltijden afhalen die niet al te ongezond zijn.

„Het enige wat niet rijmt met mijn weerstand tegen bezit is mijn passie voor gadgets. Mijn Apple Watch is niet noodzakelijk, maar wel heel handig. Hij vertelt me tijdens het hartlopen wat mijn hartslag is en wanneer ik tijdens werk te lang heb stilgezeten. Als tech-ondernemer vind ik het belangrijk op de hoogte te blijven van de laatste gadgets zodat ik weet wat er mogelijk is en gaat zijn.”