Servië schiet Hongarije te hulp - Kroatië laat vluchtelingen binnen

De Hongaarse oproerpolitie heeft traangas ingezet tegen honderden mensen die het land probeerden binnen te komen. Het land krijgt steun van Servië en Kroatië laat de vluchtelingen doorreizen.

De Hongaarse oproerpolitie heeft vanmiddag traangas ingezet tegen honderden mensen die het land probeerden binnen te komen.
De Hongaarse oproerpolitie heeft vanmiddag traangas ingezet tegen honderden mensen die het land probeerden binnen te komen. foto EPA / Sandor Ujvari

De Hongaarse oproerpolitie heeft vanmiddag traangas ingezet tegen honderden mensen die het land probeerden binnen te komen. Dat meldt persbureau Reuters.

Een grote groep vluchtelingen kreeg het vanmiddag voor elkaar om door een stuk hek, dat het land langs de grens met Servië scheidt, heen te breken. De politie reageerde daarop met traangas en een waterkanon. Volgens persbureau Reuters zijn er twintig politieagenten gewond geraakt. Ook zijn er twee kinderen naar ziekenhuis gebracht, nadat zij over het hek werden gegooid.

Hongaarse autoriteiten hebben buurland Servië opgeroepen iets aan de vluchtelingen te doen, die vanaf Servisch grondgebied stenen en flessen naar de politie gooien. Servië heeft gehoor gegeven aan de oproep van Hongarije en stuurt politie naar de grens met het land.

Foto EPA / Tamas Soki

Foto EPA / Tamas Soki

Mijnenveld

De Kroatische regering heeft laten weten eenheden te sturen naar de grensregio om mijnen op te sporen en te ruimen. Dat is nodig omdat vluchtelingen via Kroatië Europa proberen binnen te komen. Volgens de autoriteiten in het land zijn er al meer dan vijfhonderd vluchtelingen Kroatië binnengekomen en verwacht wordt dat er de komende dagen nog vierduizend bijkomen.

‘Laat het een waarschuwing zijn’

Een vluchteling die gisteren de grens met Hongarije overstak, is vandaag als eerste veroordeeld. De man, afkomstig uit Irak, wordt direct het land uitgezet. Hij mag een jaar niet meer in Hongarije komen. De rechter zei te hopen dat andere vluchtelingen de uitspraak zien als een waarschuwing dat en dat zij “deze misdaad niet zullen begaan”.

De Irakees beweerde tegenover de rechter dat hij niet wist een illegale grensovergang overgestoken te hebben. De rechter verwierp echter zijn argument en zei dat “onwetendheid van de wet geen excuus is”.

Celstraf

Vluchtelingen die illegaal de grens met Hongarije oversteken, zijn sinds gisteren strafbaar en worden gearresteerd. De Hongaarse autoriteiten maakten vanochtend bekend dat ze al 367 mensen hebben gearresteerd die alsnog probeerden het Oost-Europese land binnen te komen.

Wat is nou precies het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Wat is daar aan de hand? Helpen al die goedbedoelde hulpacties eigenlijk wel? En wanneer houdt het allemaal op? Lees hier onze explainer: Twintig vragen die je helpen om de vluchtelingencrisis te begrijpen (leestijd ongeveer 16 minuten).