Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Het begon met een Boomerangkaart

Kiezen voor een compleet andere carrière, je moet het durven. Fokke-Jan Swart (28) deed het gewoon. Hij studeerde hydrogeologie en laat zich nu omscholen tot software engineer.

Hoogtepunt: „Dat je met abstract denken een tastbaar product maakt, dat echt nuttig kan zijn.”

Dieptepunt: „Het vroege opstaan tijdens de opleiding is wel even wennen.”

Geintje

„Het begon eigenlijk als geintje. Mijn broer en ik zaten een biertje te drinken in een bioscoop toen hij ineens kwam aanzetten met een Boomerangkaart van Make IT Work, een omscholingstraject dat hogeropgeleiden opleidt voor een functie in de IT. Zo van: ‘Je bent toch op zoek naar werk?’ Maar ik dacht: ‘Dit zou zomaar eens een schot in de roos kunnen zijn.’ We zijn niet meer naar de film geweest, de rest van de avond hadden we het over mijn mogelijke nieuwe carrière.”

Bijstand

„Ik ben werkloos sinds ik vorig jaar ben afgestudeerd in de hydrogeologie, de wetenschap die zich bezighoudt met ondergrondse waterstromingen. Het afgelopen jaar stond in het teken van solliciteren, maar er zijn maar weinig vacatures voor hydrogeologen – voor mensen zonder werkervaring al helemaal niet. Ik ben in de bijstand terechtgekomen en ging als vrijwilliger voorlichting geven aan asielzoekers. Daarnaast probeerde ik me te oriënteren: hoe kan ik me met mijn vakkennis beter aansluiten op de arbeidsmarkt? Ik kwam al snel uit bij IT. Dingen als programmeren en databases spelen tegenwoordig een grote rol binnen de hydrogeologie, maar je wordt er niet standaard voor opgeleid.”

Programmeren op zichzelf is ook leuk

„Na die bewuste avond in de bioscoop was de beslissing snel gemaakt. Drie dagen later meldde ik me aan voor het opleidingstraject. Mijn vrienden reageerden enthousiast. Ze weten dat ik van puzzelen houd maar ook iets creatiefs in me heb. Bij IT komen die twee werelden – het wiskundige en het creatieve – bij elkaar. Over een half jaar ga ik aan de slag bij iSense, een detacheringsbureau voor IT’ers. Met een beetje geluk werk ik dan ook met systemen die ruimtelijke gegevens kunnen analyseren, en heb ik dus een link met mijn oude vakgebied. Als het niet lukt, vind ik het ook niet erg. Programmeren is op zichzelf al leuk.”