Gemeente Haaksbergen zag geen extra risico’s bij show monstertruck

De monstertruck die vorig jaar september in Haaksbergen het publiek inreed. Foto: ANP / Vincent Jannink

De gemeente Haaksbergen zag bij de organisatie van de fataal afgelopen monstertruckshow vooraf geen risico’s die extra veiligheidsmaatregelen nodig maakten.

De gemeente maakte deze afweging door te kijken naar de voorgaande editie van het evenement, hoewel daar geen monstertruck aanwezig was.

Dat bleek bij de rechtbank in Almelo, waar de rechter bekeek of de gemeente zorgvuldig heeft gehandeld toen ze een vergunning verleende voor de show.

Tijdens de show op 28 september vorig jaar reed de monstertruck het publiek in, met drie doden en tientallen gewonden tot gevolg.

Advocaat: risicoanalyse was niet verplicht

Het evenement stond aangemerkt als kleinschalig, waardoor de gemeente Haaksbergen niet verplicht was vooraf een uitgebreide risico-analyse te doen. Er is dus alleen gekeken naar de bereikbaarheid van het terrein voor hulpdiensten.

Yme Drost, een letselschadespecialist die een aantal slachtoffers vertegenwoordigt, heeft de gemeente niet serieus gekeken naar de omstandigheden en wat de show met de monstertruck precies inhield. Zo kon het gebeuren dat het publiek op korte afstand en in de rijrichting van de monstertruck stond.

De bezwaren die slachtoffers hadden ingediend tegen de vergunning zijn eerder door de gemeente afgewezen, waarop zij naar de rechter stapten. Op 28 oktober doet de rechter uitspraak. Deze uitspraak zal naar verwachting grote gevolgen hebben voor wie opdraait voor de kosten.

    • Sjoerd Klumpenaar