#DvdW: 125 jaar werd ‘Queen of Crime’ Agatha Christie geboren

Voor zijn Dagkalender van de Wereldliteratuur bekijkt journalist en schrijver Pieter Steinz dagelijks wat er actueel is in boekenland. Vandaag een terugblik op gisteren. Want naast Prinsjesdag was gisteren ook de 125ste geboortedag van de schepster van Hercule Poirot en Miss Marple.

Stilistisch mogen de detectiveromans van Agatha Christie (geboren Miller) weinig voorstellen, in compositorisch vernuft en couleur sociale (de Britse hogere klasse in de jaren 20 en 30) zijn ze onovertroffen. Over de plots van romans als The Murder at the Vicarage (1930) en Murder on the Orient Express (1934) kunnen we beter

Murder_on_the_Orient_Express
zo min mogelijk zeggen, maar dat geldt niet voor de respectieve hoofdpersonen: Miss Marple en Hercule Poirot. De eerste is een vriendelijke oude dame in een klein Engels provinciestadje die op haar vrouwelijke intuïtie vertrouwt om misdaden op te lossen; iets wat ze in 17 van de 78 Christie-romans doet.

Poirot is een ijdele Belg met een eihoofd en een gekrulde snor die in meer dan veertig romans zijn ‘grijze celletjes’ aan het werk zet om het patroon achter de hem voorgelegde misdaden te ontdekken. Natuurlijk lukt dat altijd; suspense is in de Marple- en Poirotverhalen altijd ondergeschikt aan het gezellige puzzelgehalte. Dat Christie ook bloedstollend spannend kon schrijven bewees ze onder meer in Ten Little Niggers (1939, later hertiteld als Ten Little Indians en daarna als And Then There Were None), waarin iemand op een ingenieuze manier wraak neemt op tien mensen die zich aan diverse onbestrafte misdaden hebben bezondigd.

Voor meer afleveringen van deze ‘Dagkalender’, zie The Global Reader.

Pieter Steinz zit op Twitter.

    • Pieter Steinz