A Leak in Paradise

None

Voor een themaweek op het digitale documentairekanaal NPO Doc selecteerde journalist Joris Luyendijk verschillende documentaires over de financiële wereld. A Leak In Paradise (2015), over klokkenluider Rudolf Elmer, is vanavond ook op NPO 2 te zien (en morgen om 20.35 uur op NPO Doc). In zijn introductie op de film praat Luyendijk over de karaktertrekken van klokkenluiders. Het zijn moreel zeer betrokken personen, maar vaak ook instabiel en kwetsbaar. Zo ook Elmer, die het Zwitserse bankgeheim schond om dingen naar buiten te brengen over steenrijke rekeninghouders (van zakenlieden tot artiesten) van de bank Julius Bär. De voormalige topman bij de vestiging van de bank op de Kaaimaneilanden lekte gegevens over internationale belastingontduiking via de website WikiLeaks. Sindsdien staat zijn leven op zijn kop. Deze documentaire van David Leloup en Jean-Philippe Rouxel laat de persoonlijke gevolgen zien van een klokkenluider die van tevoren eigenlijk niet wist waar hij aan begon. Hij begon zijn strijd tegen belastingparadijzen totaal onvoorbereid en werd al snel gevolgd door privédetectives, bedreigd en geïntimideerd.