Dit zijn de mensen achter de schermen

Wie zijn toch die mensen die een app of site bouwen? En wat doen ze eigenlijk? Een overzicht van de belangrijkste IT-beroepen (en wat er verdiend wordt).

Je weet vaag dat hij 'iets met computers' doet. Iets met programmeren, dacht je. Dus bel je die achterneef op met elke onzinnige computervraag. Maar net als in andere beroepsgroepen heb je in de IT ook verschillende functies.

Wie heb je bijvoorbeeld allemaal nodig als je een website op poten wilt zetten, en draaiende moet houden?

1. Back-end developer: web of app

Ze noemen zichzelf ook wel programmeur of webdesigner. Dit zijn de mensen die hardcore programmeren: ze hebben verstand van programmeertalen als PHP of Python, en creëren daarmee websites en apps. Dat wil zeggen: ze schrijven en bedenken de code die nodig is om een website te laten functioneren. Vandaar ook de naam ‘back-end’: het gedeelte van de site of app dat een gebruiker nooit ziet. Je leert programmeren op de universiteit of hbo met alle studierichtingen over Informatica, maar veel developers hebben het zichzelf aangeleerd. De jongetjes van twaalf die zelf apps in elkaar knutselen? Die hebben allen deze vaardigheden. De meeste grote bedrijven hebben een back-end developer in dienst.

Gemiddeld jaarsalaris: 36.756 euro bruto

2. Front-end developer: web of app

Dit lijkt op de back-end developer. Front-end developers kennen programmeertalen, snappen hoe een website in elkaar steekt en kunnen programmeren. Met één groot verschil: zij gaan juist over het gedeelte van de site of de app dat de gebruiker wél ziet. De knoppen, het design, de formulieren die moeten worden ingevuld. De front-end developer zorgt ervoor dat de site er mooi uitziet en goed functioneert in elke browser. Ze werken daarom vooral veel met JavaScript, en hebben verstand van HTML and CSS.

Gemiddeld jaarsalaris: 40.783 euro bruto

3. DevOp

Aan de ene kant heb je mensen die software bouwen: de developers. Aan de andere kant zijn er de mensen die de software onderhouden: de systeembeheerders. De DevOps zijn de mensen die daartussen zitten (vandaar de naam: een samentrekking van ‘developer’ en ‘system operator’). Het is een vrij nieuwe term, die meteen de cultuur beschrijft die in opmars is in de IT: meer gestroomlijnd en efficiënter samenwerken. Want de DevOps snappen beide kanten. Ze hebben kennis van programmeren én kunnen de software goed implementeren in het bedrijf. Ze hoeven niet per se zelf alles vanaf de bodem te programmeren, maar gebruiken hun kennis van IT om systemen en oplossingen aan elkaar te vlechten. Zij zijn de meest gevraagde IT’ers van het moment.

Gemiddeld jaarsalaris: 56.307 euro bruto

4. Graphic designer

Als duidelijk is wat voor soort website of app je wilt maken gaat de grafisch ontwerper aan de slag. Hij of zij is verantwoordelijk voor bijna alle soorten afbeeldingen op de site. Van de knoppen tot de illustraties, en van de kleur tot aan het logo.

Gemiddeld jaarsalaris: 29.721 euro bruto

5. UX designer

Je kunt het allemaal wel heel mooi op papier bedenken, maar werkt de site ook naar behoren? Snappen gebruikers waarop ze moeten klikken? Komen mensen überhaupt wel op je mooie portfolio terecht? Voor al die vragen huur je een ‘user experience designer’ (UX designer) in. Deze persoon is verantwoordelijk voor het organiseren en meedenken over een website die goed werkt. Hij kijkt naar zaken als: is de site gebruiksvriendelijk, en werkt alles zoals het moet werken? Wat gebeurt er als een formulier wordt verstuurd? Je huurt de UX designer het liefst zo vroeg mogelijk in, maar vaak worden ze pas ingeschakeld als de site al helemaal klaar is. Met als gevolg dat het hele ontwerp soms moet worden aangepast.

Gemiddeld jaarsalaris: 37.143 euro bruto

6. Database administrator

Een bedrijf heeft data. De database administrator (DBA) helpt die data te beschermen tegen virussen en crashes. Deze man of vrouw weet dus alles over back-ups, of hoe je een grote bulk gegevens op een goede manier organiseert en in elkaar zet. En hoe je vervolgens op een snelle manier bij die data komt. De DBA is er als eerste bij in het geval van een virus of crash.

Gemiddeld jaarsalaris: 50.771 euro bruto

7. Systeembeheerder

De systeembeheerder is de traditionele IT-man, zoals je die waarschijnlijk ook kent van je eigen IT-afdeling bij het bedrijf. Loopt je computer vast? Komen zij je helpen. Gaat je bedrijf over op nieuwe software? Zij weten er alles vanaf. Grofweg de helft weet vooral veel van het systeem, en zorgt dat de servers niet crashen. De andere helft weet vooral veel van de programma’s waarmee je werkt. Ze hebben dus specifieke kennis, maar zijn zelf geen programmeurs. Hoor je veel over werkloze IT’ers? Vaak zijn dat deze mensen, omdat de programma’s waar ze kennis over hebben, ouderwets zijn geworden.

Gemiddeld jaarsalaris: 35.762 euro bruto

    • Charlotte van ’t Wout