‘De sociale strijd moet nu echt gaan beginnen’

Vakbond FNV roept de PvdA en andere fracties op om de koopkracht van werklozen en ouderen te verbeteren.

None

Vlak voor de Prinsjesdagborrel van de werkgevers werd FNV-voorzitter Ton Heerts gisteren even bij zijn schouder gepakt. Het was de gastheer, VNO-NCW-voorzitter Hans de Boer. „Geen opruiende teksten dalijk, hè”, zei De Boer guitig en liep door. Heerts grijnsde terug en bereidde zich voor op alle interviews.

Bij dit kabinet, vooral bij premier Mark Rutte en minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën, staat rendementsdenken voorop, vindt de FNV. De vakbond roept de coalitiepartijen op om de koopkracht van vooral werklozen en ouderen te verbeteren.

Werkenden profiteren van de vijf miljard lastenverlaging, maar uitkeringsgerechtigden en veel gepensioneerden niet. Hoe kan dat nu?

„Het kabinet-Rutte I en II heeft eerst vijftig miljard bezuinigd, daar wordt nu ongericht vijf miljard lastenverlichting tegenover gezet. Op zich is het goed dat het kabinet de lasten op arbeid wil verlagen, want 600.000 werklozen blijft onaanvaardbaar hoog. Maar je kunt niet eerst zulke grote gaten slaan en dan denken dat iedereen er vooruit op kan gaan.”

Wat zegt dit allemaal over regeringspartij PvdA, uw eigen partij?

„Ik ben gewoon lid en dat blijft ook zo. Maar het betekent dat de koers op links echt ook geherdefinieerd moet worden. Wij hebben al gezegd: de sociale strijd moet nu beginnen.”

De FNV en PvdA waren altijd twee handen op één buik. Nog steeds?

„Welke partij ook in de regering komt, heeft verantwoordelijkheid te nemen. Het mag duidelijk zijn dat ikzelf namens de FNV commentaar geef.”

De economische groei leidt op korte termijn niet tot extra daling van de werkloosheid. Hoe serieus moeten we de lastenverlichting op arbeid voor lagere inkomens nemen?

„Dat bedoel ik met ongericht. Die bezuinigingen denderen nog een tijd door. En dat kun je niet tussen één Troonrede door herstellen. Het is wel positief dat het kabinet zegt: de gevallen die we onbedoeld geraakt hebben, die gaan we repareren.”

Heeft u daar vertrouwen in?

„Nou, morgen is eerst de fractie van de PvdA aan zet, en de andere fracties. Laten we maar eens afwachten waar die mee gaan komen. Maar als het beleid niet naar links wordt bijgesteld, dan zal de actiebereidheid van de FNV alleen maar toenemen.”

En Hans de Boer zei net nog tegen u: geen opruiende teksten.

„Oh, daar neem ik kennis van.”

Het kabinet geeft wel 5 miljard lastenverlichting, maar doet een greep in de pensioenpot van de eigen ambtenaren, volgens de FNV. Daar gaat u mee zwaaien als u morgen tegen de Staat in de rechtbank staat?

„Nou, niet zwaaien. We wachten de zitting rustig af. En we verwachten ook acties van duizenden agenten. Die strijd gaat op alle fronten door.”

Is de nieuwe looneis van 3 procent van de FNV niet wat mager? De FNV vraagt al een paar jaar 3 procent en dan komt u in de praktijk uit op 1,5.

„Nee, we zijn echt al naar 1,6, 1,7 en 1,8 procent aan het gaan. Stelselmatig zetten we onze acties voor ‘meer koopkracht en echte banen’ door. De Koning had het in zijn Troonrede ook over ‘volwaardige’ arbeid. Ik was zielsblij dat onze slogan is overgenomen in de hoogste regionen.”

    • Eppo König