De moraal ver voorbij

Het zijn niet de grote kwesties van het leven die de mens corrumperen, maar een niet aflatende reeks van alledaagse probleempjes. Dat leert Bulgaarse film The Lesson, waarin een schooljuf met schulden steeds wanhopiger oplossingen verzint om te voorkomen dat haar huis geveild zal worden.

In die zin doet hij denken aan Deux jours, une nuit van de Waalse gebroeders Dardenne, waarin Marion Cotillard een desperate estafette loopt langs haar collega’s om haar ontslag te voorkomen. Actrice Margita Gosheva heeft dezelfde verbeten wanhoop op haar gezicht als ze het financiële puin van haar echtgenoot probeert te ruimen en daarbij tegen menselijke en bureaucratische onwil aanloopt.

Bij de Dardennes, die hun film in hun verarmde Seraing opnamen, in het rijke België, ging het minder om geld en armoede dan om solidariteit en moraal. Die spelen in het Bulgaarse provinciestadje waar Nadezhda lesgeeft allang geen rol meer. Hier stelen leerlingen elkaars lunchgeld en heeft de lokale pandjesbaas een hotline met de politie. Vermomd als sociaal-realistische thriller leert de film je een verwarrend lesje: bedenk na afloop maar in hoeveel van Nadezhda’s (bijna) verkeerde beslissingen je jezelf kon vinden.

    • Dana Linssen