In beeld

Cuba bereidt zich voor op bezoek paus Franciscus

Voor het eerst sinds hij werd verkozen, nu tweeënhalf jaar geleden, brengt paus Franciscus een bezoek aan Cuba. Hij komt aan op zaterdag en brengt in totaal vier dagen op het Caribische eiland door. In Cuba worden nu de laatste voorbereidingen getroffen op pauselijke bezoek. In de aanloop daar naartoe kregen maar liefst 3.522 gevangenen gratie.
Het is pas voor de derde keer dat een paus Cuba bezoekt. Hoewel veel eilandbewoners katholiek zijn, werd het land in 1959 namelijk officieel atheïstisch. In 1992 kwam daar een einde aan. Sindsdien bezochten Johannes Paulus II en Benedictus XVI het land in 1998 en 2012.
AP / Ramon Espinosa
De Pausmobiel maakt een testrit door de straten van de Cubaanse hoofdstad Havana. Het gepantserde voertuig moet de paus beschermen tegen aanslagen. De speciaal ontworpen auto wordt sinds 1983 altijd ingezet, nadat Johannes Paulus II in 1983 aan de dood ontsnapte.
AP / Ramon Espinosa
Toen Benedictus XVI het eiland bezocht ging het er nog voorzichtig aan toe. Maar de huidige paus kan een potje breken bij de politieke leiders op Cuba. Volgens president Raúl Castro – de jongere broer van Fidel, die het land atheïstisch maakte – speelde Franciscus namelijk een belangrijke rol bij het ontdooien van de diplomatieke band tussen Cuba en de VS.
AFP / Ana Rodriguez
Voor Raúl was die hulp zelfs reden tot een bedankje. Na afloop van een ontmoeting met de paus in het Vaticaan in mei zei hij dat “als de paus op deze manier doorgaat, [ik weer zal] beginnen met bidden en naar de kerk gaan.”
AFP / Ana Rodriguez
Tijdens het bezoek begint de Cubaanse leider daar overigens al mee, zo zei hij bij zijn bezoek aan het Vaticaan. Castro zal “naar alle missen” van de paus komen als die komend weekeinde Cuba bezoekt.
AP / Ramon Espinosa
Voor het regeringsgebouw in Havana zijn rijen stoelen en een altaar klaargezet in de aanloop naar het bezoek. Op de achtergrond een afbeelding van guerrillaleider Che Guevara, die in 1959 een centrale rol speelde in de Cubaanse Revolutie en zo de Castro's aan de macht hielp.
AP / Ramon Espinosa
Niet alleen Castro, maar ook het Cubaanse volk is erg positief over de in 2013 verkozen paus. Uit een enquête onder 1.200 Cubanen bleek eerder dit jaar dat tachtig procent van de ondervraagden positief was over Franciscus. Over de katholieke kerk in hun land waren 7 op de 10 Cubanen te spreken, zo schreef The Washington Post.
AP / Ramon Espinosa
Toch is Cuba nog altijd niet zo openlijk katholiek als andere landen in Latijns-Amerika, zoals Mexico en Brazilië. Slechts 27 procent van de Cubanen gaf in een onderzoek aan katholiek te zijn. Ongeveer 44 procent vulde in geen geloof te hebben.
AP / Desmond Boylan
Desondanks speelt de katholieke kerk in Cuba wel een hele belangrijke rol in politieke zin, schreef The Washington Post. Zo hielp de kerk bij het onderhandelen over de vrijlating van politieke dissidenten in 2011 en 2012.
AP / Desmond Boylan
De vorige keer dat de paus Cuba aandeed kreeg een groot aantal gevangenen gratie. In de aanloop naar het bezoek van paus Franciscus gebeurde dat opnieuw. In drie dagen tijd werden meer dan 3.500 gevangenen vrijgelaten, de grootste vrijlatingsronde sinds de revolutie.
AP / Ramon Espinosa
Na zijn bezoek aan Cuba reist de paus door naar de Verenigde Staten. Dat hij juist beide landen combineert in één reis zien velen als een "symbolisch gebaar".
AFP / Ana Rodriguez