PSV stunt tegen Manchester United van Van Gaal

Luke Shaw van Manchester United wordt met een gebroken onderbeen afgevoerd van het veld. Foto Kay in ’t Veen/EPA
Luke Shaw van Manchester United wordt met een gebroken onderbeen afgevoerd van het veld. Foto Kay in ’t Veen/EPA

Het Philips Stadion barstte uit zijn voegen. Alsof de supporters van PSV minutenlang hun adem in hadden gehouden in afwachting van een gelukzalig moment. Dé gelijkmaker. Ineens kopte Hector Moreno raak en was hun club gelijkwaardig aan het grote Manchester United. In elk geval voor even.

Zij die al blij leken met één enkel doelpunt, hadden zich een uur later geen mooiere avond kunnen wensen. Het stond er echt na negentig minuten: 2-1 voor PSV. Grootser had de rentree van de Eindhovense club in de Champions League niet kunnen zijn. Winnen van het Manchester United van Louis van Gaal, dat in de tweede helft volledig instortte. Plus drie belangrijke punten.

De hunkering was voelbaar in Eindhoven. Niet omdat algemeen directeur Toon Gerbrands dat in vele voorbeschouwende interviews zei, maar vooral vanwege de sfeer in en rond het stadion. Zingend marcheerden de Eindhovense fans richting de tribunes, waar zij onophoudelijk zongen en al opveerden als PSV de bal over de middenlijn had geschoten. Kaartjes werden gekoesterd als de gouden wikkels van Willy Wonka.

Beelden van beenbreuk te heftig

De spelers van PSV voetbalden onderdanig. Hadden ze de bal voorin, dan schoten ze haastig op doel alsof elke kans de laatste van de wedstrijd zou zijn. Want Manchester United, dat is een Engelse voetbalreus met een omzet van 600 miljoen euro en een trainer die in anderhalf jaar tijd 335 miljoen euro mocht spenderen aan grote spelers. Het zou een niet te kloppen ploeg zijn voor PSV.

In de eerste helft stevende PSV dan ook af op een nederlaag. Voormalig PSV-speler Memphis Depay kapte twee man uit en schoot fraai raak. Nu kon hij juichen, terwijl hij een half uur eerder bijna in shock naast zijn geblesseerde ploeggenoot Luke Shaw had gestaan. Shaw werd getorpedeerd door Hector Moreno en brak door die charge zijn onderbeen. De tackle en de gevolgen waren zo heftig dat SBS de beelden ervan maar één keer herhaalde. Shaw werd per brancard naar het ziekenhuis afgevoerd.

Uitgerekend de veroorzaker van het ongeluk kopte PSV voor rust op gelijke hoogte. De ploeg leefde weer en hervond zichzelf volkomen. De winnende treffer van Luciano Narsingh na rust was dan ook verdiend. Daarna werd het spannend, maar PSV hield stand. Het geluid na het laatste fluitsignaal was oorverdovend.

    • Fabian van der Poll