Champions League bij SBS 6: vergeefs hengelen naar gevoelens

Gisteren zond SBS 6 voor het eerst de Champions League uit. Doet de zender dat anders dan de NOS?

Je bent er toch even bang voor, dat er tijdens een hoekschop ineens een aankondiging van Hollands Beste Bloemstylist in beeld schuift. Maar dat gebeurde gisteravond niet, tijdens PSV - Manchester United (2-1). SBS, dat sinds dit seizoen de uitzendrechten van de Champions League heeft, leek zich te hebben voorgenomen in elk geval tijdens de wedstrijd zoveel mogelijk op de NOS te lijken.

Dus merkte de kijker er wat dat betreft weinig van. Het gras was net zo groen, de bal net zo rond en het scorebordje bovenin in vertrouwde Champions League-vormgeving. Ook de stem van de commentator kwam bekend voor: dat was Ronald van der Geer, die tot dit voorjaar voor de NOS werkte. Voor die omroep was hij vooral op de radio te horen, waar hij onder meer met Jack van Gelder co-commentaar gaf bij grote wedstrijden van Oranje. Van der Geer verstaat de kunst van je mond houden als er niets te zeggen valt. Het was hooguit wat vervreemdend dat hij in de spannende slotfase verwees naar SBS 9, waar Shownieuws en Hart van Nederland bijna zouden beginnen. 

Wat aan de aftrap voorafging, kreeg de kijker niet te zien. Toen liep de reclame nog. „U heeft de opstellingen overigens gemist”, zei commentator Ronald van der Geer. „Maar als u de wedstrijd tegen Cambuur nog in het hoofd hebt…”

Het begon niet goed

De verandering zat ’m daarom in alles rondom de wedstrijd. Dat begon niet goed: het reclameblok vooraf liep dusdanig lang door dat de kijker de opkomst van de spelers en de bekendmaking van de opstellingen miste. In de studio had presentator Jan Joost van Gangelen nog net tijd voor een „ultrakorte” voorspelling van analisten Ronald de Boer en Ronald Waterreus voordat overgeschakeld werd naar de aftrap.

Ook in de rust was er weinig ruimte voor analyse. De misdadige overtreding van Hector Moreno waarbij United-verdediger Luke Shaw zijn been brak, werd gebagatelliseerd. „Toch heb ik wel het idee dat als je diezelfde tackle op de middenlijn maakt, dat je een gele kaart krijgt”, zei Waterreus zelfs. Het duurde tot het begin van de tweede helft voordat Van der Geer toegaf het na wat herhalingen te hebben gezien toch „roekeloos” en „eigenlijk rood” te vinden.

Inhoudelijk deed SBS dat ‘analyseren’ zeker niet beter dan de NOS, dat er ook al niet in uitblonk. Geen statistieken of inzichten die iets zeggen over de wedstrijd wat je nog niet wist, geen compilaties van momenten die aantonen dat een bepaalde speler steeds verkeerd loopt of juist ongemerkt erg waardevol is. Gewoon, hoogtepunten herhalen en clichés oplepelen. „Op topniveau is het toch wat er van je gevraagd wordt”, zei Waterreus. 

Ja, bedankt. We zijn zo bij u terug.

Van Gangelen in een donkerblauwe studio met analisten Ronald de Boer en Ronald Waterreus. Wat had PSV beter gedaan dan de opponent? „Goal meer gemaakt dan United”, zei Waterreus. Van Gangelen lachend: „Kijk, en dáárom zit jij hier.”

Het was niet verrassend dat SBS in de nabeschouwing vooral op zoek ging naar emotie. Van Gangelen deed zijn uiterste best er een uitbundige avond van te maken, al bleef het hangen bij gezochte gezelligheid in een ondanks het aanwezige clubje publiek – pakweg dertig man – wat donkere, kille studio. Toen er direct na de wedstrijd naar werd overgeschakeld, drong Van Gangelen opzichtig aan op een applausje. Hij keek om zich heen en riep: „Een sensatie van jewelste, jazeker.”

Die naar emotie zoekende aanpak kwam ook terug in de interviews met spelers. Vier vragen kon Leo Oldenburger stellen aan matchwinner Luciano Narsingh, waarvan er drie bedoeld waren om hem een uitzinnige reactie te ontlokken – die overigens uitbleef bij de schuchtere PSV-aanvaller.

„Jaha! Je maakt de winnende tegen Man United. Dat ís wat.”

„Je kan kóppen.”

„Je wínt van Manchester United. Dat is een heerlijk begin hè.”

Nee, aan inhoud winnen we niet, maar dat is misschien ook nooit de illusie geweest.

    • Peter Zantingh