Breuk tussen Derksen en uitgever WPG definitief

Dat oud-hoofdredacteur Johan Derksen is ontslagen bij WPG zorgt voor beroering. Maar of WPG echt zal lijden onder het vertrek is nog ongewis.

Schrijver Michel van Egmond (rechts) en Wim Kieft met het boek Kieft in een uitzending vanDe Wereld Draait Door.
Schrijver Michel van Egmond (rechts) en Wim Kieft met het boek Kieft in een uitzending vanDe Wereld Draait Door. Foto ANP

Een heel grote verrassing was het niet, het bericht in het Algemeen Dagblad gisteren dat voormalig hoofdredacteur van Voetbal International Johan Derksen op staande voet was ontslagen bij de Weekblad Persgroep (WPG). Het rommelde al een tijdje tussen het uitgeefconcern en de voetbalkenner.

Directe aanleiding voor het ontslag is dat Derksen in een interview met schrijver Ronald Giphart in de Varagids zei een eigen voetbaltijdschrift te beginnen onder de naam Voetbal Inside, naar het gelijknamige programma op RTL. Onder die naam wil hij ook boeken uitbrengen, in plaats van bij Voetbal International Boeken van WPG.

Derksen zegt belangrijke namen mee te nemen naar zijn nieuwe tijdschrift, onder wie Wilfred Genee, René van der Gijp en Wim Kieft. WPG-directeur Koen Clement kan volgens Derksen voortaan „fluiten naar zijn nummer 1-hits”. Clement had hem „geweldig gepiepeld”, toen hij hem zou hebben teruggevraagd als hoofdredacteur van het voetbalblad, maar daar later weer op terugkwam.

WPG heeft behalve Voetbal International ook tijdschriften als Vrij Nederland en Happinez onder zijn hoede, en tal van boekenuitgeverijen, waaronder De Bezige Bij en A.W. Bruna. Voetbal International Boeken is ondergebracht bij De Bezige Bij.

Het is nog de vraag of WPG inderdaad zal lijden onder Derksens vertrek. Dat hangt vooral af van wat schrijver en journalist Michel van Egmond doet. Als hij met Derksen meegaat verliest WPG dé bestsellerauteur van VI. Van Egmond, winnaar van twee NS Publieksprijzen voor zijn boeken Kieft en Gijp, verkocht al meer dan 650.000 exemplaren. Vorige week verschenen zijn Feyenoord-verhalen onder de titel De snor van József Kiprich.

Er is vooralsnog geen sprake van een vertrek van Van Egmond. „Ik laat het maar even betijen”, zegt hij. „Ik zie het als een conflict tussen Derksen en WPG. Bij WPG heb ik heb naar mijn zin.” Van Egmond is in dienst bij het concern. „Ik doe de inhoudelijke kant van de zaak, bekijk manuscripten, bedenk ideeën en schrijf boeken.”

Johan Derksen was onbereikbaar voor commentaar en Koen Clement wilde over de kwestie niet meer zeggen dan dat Derksen afgelopen vrijdag inderdaad per direct ontslagen was.

Aan het conflict ligt ouder leed ten grondslag. Derksen liet op verschillende podia blijken dat er een duidelijke botsing der culturen was tussen de voetbalmannen en de literaire uitgeverij De Bezige Bij. VI Boeken zou het geld binnenbrengen, terwijl auteurs en redacteuren van De Bezige Bij op hem en de VI-boeken neerkijken. „Ze vinden ons natuurlijk een ordinair stelletje, maar we worden getolereerd omdat we zes hits hebben gescoord en wel geld verdienen. En dat kunnen zij niet zeggen”, zei hij in de Varagids.

    • Hanneke Chin-A-Fo
    • Toef Jaeger