Grootste brouwer ter wereld wil voornaamste concurrent inlijven

Foto: ANP / Lex van Lieshout

Anheuser-Busch InBev, de grootste bierbrouwer ter wereld, bereidt een overnamebod voor op concurrent SABMiller, de mondiale nummer twee. Dat heeft SABMiller vanmorgen bekendgemaakt in reactie op geruchten.

AB InBev, onder meer bekend van Jupiler en Budweiser, heeft het bericht inmiddels bevestigd, maar verstrekt geen verdere informatie. Volgens de Financial Times, die als eerste weet kreeg van het bod, wil het Belgische concern er het liefst in goed overleg uitkomen met zijn Britse concurrent. SABMiller heeft nog niet aangegeven of ze het bod van AB InBev als vijandig beschouwt.

De fabrikant van onder meer Grolsch en Peroni laat in de reactie weten dat InBev nog geen bod heeft gestuurd. Pas zodra de Belgen met een duidelijk voorstel komen zal SABMiller reageren. “Het staat nog niet vast dat er ook definitief een bod komt”, zo schrijft het concern.

Toezichthouders liggen mogelijk dwars

Op de beurzen zorgden de overnamegeruchten vanmorgen tot flinke koersstijgingen. Het aandeel SABMiller steeg vanmorgen met 22 procent, nadat het bedrijf de interesse van InBev bevestigde. De Belgische brouwer won 7 procent aan waarde. Als de overname slaagt wordt de combinatie met afstand de grootste brouwer ter wereld, met een omzet van meer dan 200 miljard euro.

Door de schaal van beide bedrijven is de kans groot dat Inbev en SABMiller in een flink aantal landen toestemming moeten krijgen van toezichthouders. Volgens bronnen van de Financial Times wil InBev dat bewerkstelligen door afstand te doen van een aantal dochterbedrijven. Zo wil InBev het Amerikaanse Coors - nu nog in handen van SABMiller - na de overname van de hand doen.

SABMiller had interesse in Heineken

De overnameplannen van InBev komen ongeveer een jaar nadat SABMiller een poging deed een alliantie te smeden met Heineken, de derde brouwer van de wereld. Volgens persbureau Bloomberg was die poging destijds vooral bedoeld om InBev van het lijf te houden. Samen zouden Heineken en SABMiller namelijk groter worden dan het Belgische concern. Heineken wees het voorstel echter af.

    • Joost Pijpker