Belastingdienst verkoopt kweekspullen voor hennepteelt door

Producten in een growshop. Politie, justitie en gemeenten binden, als gevolg van een wijziging van de Opiumwet, de strijd aan met growshops die helpen bij de voorbereiding van illegale hennepteelt.
Producten in een growshop. Politie, justitie en gemeenten binden, als gevolg van een wijziging van de Opiumwet, de strijd aan met growshops die helpen bij de voorbereiding van illegale hennepteelt. Foto ANP/Remko de Waal

De Belastingdienst heeft in beslag genomen kweekbenodigdheden voor hennepteelt gisteren zelf verkocht op een veiling. Dat lijkt strijdig met de nieuwe Opiumwet, die “handelingen ter voorbereiding of vergemakkelijking van illegale hennepteelt” verbiedt.

Vloeibare meststoffen, koolstoffilters, ventilatorboxen en droogrekken, artikelen die growshops sinds 1 maart niet meer mogen verkopen, zijn via veilinghuis BVA Auctions verkocht. De artikelen zijn afkomstig van een growshop met een belastingschuld.

Het is niet voor het eerst dat de overheid artikelen van growshops in beslag neemt en ze daarna op de veiling brengt. Eind april was het de dienst Domeinen van het ministerie van Financiën dat in beslag genomen goederen aanbood, onder meer afzuigslangen, geurfilters en een kweektent - nuttig voor het verwijderen van geuren bij hennepteelt. Een “misverstand”, zei de woordvoerder toen. De spullen hadden moeten worden vernietigd. De kavel zou alsnog zijn ingetrokken.

‘Geen directe link met hennepteelt’

Ditmaal is de kavel, ‘Tuinbouwmaterialen te Zwolle’, volgens de Belastingdienst “gewoon” executoriaal verkocht. De artikelen zijn volgens de fiscus “niet specifiek te koppelen aan hennepteelt omdat zij overal verkocht worden”, zegt een woordvoerder.

“Een goed voorbeeld zijn de plantenvoedingsstoffen. Die kun je bij ieder tuincentrum of op internet aanschaffen, een directe link met hennepteelt is er niet.”

Verbazingwekkend, vind de eigenaar van een Brabantse groothandel, waar een deel van de artikelen oorspronkelijk vandaan komt. Zijn advocaat, Frank Van Ardenne:

“Bij een politie-inval in april is juist zijn hele inboedel met identieke artikelen in beslag genomen omdat verkoop wél in strijd zou zijn met de nieuwe Opiumwet”.

Volstrekte willekeur

De nieuwe wet verbiedt de verkoop van artikelen die vermoedelijk worden gebruikt bij grootschalige hennepteelt. Op grond daarvan heeft de politie inmiddels tientallen growshops ontruimd. Veel apparatuur is vernietigd. Over de rechtmatigheid van die inbeslagnames lopen vele procedures. Advocaat André Beckers heeft de kavel gisteren op een zitting waar hij een growshopeigenaar verdedigde, al genoemd als voorbeeld van het inconsistente beleid.

“Hoe kan de Belastingdienst dit nu in hemelsnaam doen?”

Dat de overheid opnieuw zelf growshop-artikelen verkoopt is “bizar”, zegt Jan Brouwer, hoogleraar algemene rechtswetenschap van de rijksuniversiteit Groningen.

“Met links wordt er afgepakt en met rechts verkocht. Helderheid in het wietbeleid ontbreekt al jaren. De overheid hoort met één mond te spreken, maar intussen spreken wetgever, rechters, Belastingdienst en burgemeesters elkaar voortdurend tegen. Gevolg: volstrekte willekeur.”