Assad: Westen heeft vluchtelingen aan zichzelf te wijten

In een interview met Russische media sprak de Syrische president Assad zich uit over de oorlog in zijn land, de bestrijding van Islamitische Staat en de uittocht van vluchtelingen uit Syrië.

Foto: Screenshot RT

Voor het eerst sinds maanden heeft de Syrische president Assad van zich laten horen. In een interview met Russische media sprak Assad zich uit over de oorlog in zijn land, de bestrijding van Islamitische Staat en de uittocht van vluchtelingen uit Syrië.

Assad toonde zich in het interview zeer kritisch over de aanpak van het vluchtelingenprobleem door het Westen en legt de schuld ervan bij de internationale coalitie die ‘terroristen’ in Syrië steunt.

“Het Westen huilt met één oog om de vluchtelingen, maar richt met het andere een machinegeweer op ze. Deze mensen vluchten voor terrorisme en de gevolgen van terreur die het Westen ondersteunt.”

Volgens Assad pakt het Westen de vluchtelingencrisis niet aan bij de oorzaak, namelijk het terrorisme in zijn land. Hij stelde dat het Westen bewegingen als Al-Nusra en IS in het zadel heeft geholpen en daar nu de vruchten van plukt.

“Eerst was het een vredige opstand, toen een ‘gematigde oppositie’, en nu zijn Al-Nusra en IS terroristen die er zijn als gevolg van de Syrische regering. Zolang het Westen deze propaganda volhoudt, zullen er vluchtelingen naar het Westen blijven komen.”

‘Opstappen als het volk dat eist’

In het interview zei Assad verder dat hij als president nooit zal opstappen vanwege Westerse druk, maar alleen als het Syrische volk dat van hem eist.

“Bij ons komt de president aan de macht na verkiezingen en als hij opstapt, is dat omdat het volk dat van hem eist. Niet door het oordeel van de Verenigde Staten, de VN Veiligheidsraad, de vredesconferentie in Genève of de afspraken die daar gemaakt zijn.”

Momenteel vechten zowel het Syrische leger als een Westerse coalitie, onder leiding van de Verenigde Staten, tegen Islamitische Staat. Daarbij zijn nog geen onderlinge incidenten geweest. Toch is er volgens Assad geen coördinatie tussen Washington en Damascus die daarvoor zorgt, omdat het Amerikaanse leger het als een nederlaag zou zien om te moeten overleggen met de legertop van Damascus.

Bekijk het hele interview hieronder.

Wat is nou precies het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Wat is daar aan de hand? Helpen al die goedbedoelde hulpacties eigenlijk wel? En wanneer houdt het allemaal op? Lees hier onze explainer: Twintig vragen die je helpen om de vluchtelingencrisis te begrijpen (leestijd ongeveer 16 minuten).
    • Sjoerd Klumpenaar