Amgen betaalt tot 1,3 miljard voor Nederlands biotechbedrijf

Foto: ANP / Koen Suyk

Opnieuw wordt een klein Nederlands biotechbedrijf overgenomen door een groot buitenlands farmaceutisch concern. Het Amerikaanse Amgen is bereid tot 1,3 miljard euro te betalen voor het Naardense bedrijf Dezima Pharma. Dat meldt Dezima Pharma op zijn site.

Dezima werd in 2012 opgericht en ontwikkelt medicijnen voor patiënten met een te hoog cholesterolgehalte. Cholesterolverlagers behoren tot de meest gebruikte medicijnen ter wereld. Een te hoog cholesterolgehalte is een belangrijke veroorzaker van hart- en vaatziekten.

Een nieuw medicijn van Dezima met goede testresultaten heeft de aandacht getrokken van het Amerikaanse concern. Het bedrijf betaalt 300 miljoen dollar in contanten en, afhankelijk van verdere testresultaten, nog eens 1,25 miljard dollar voor het Naardense bedrijf.

Derde grote overname in Nederlandse biotech

Dit is al de derde grote overname in de Nederlandse biotechsector dit jaar. In mei kondigde het Amerikaanse Pfizer aan tot een half miljard euro te betalen voor een bedrijf uit Bunnik dat een enzym maakt tegen acuut nierfalen. Begin dit jaar werd bekend dat het Amsterdamse bedrijf Uniqure (gentherapie) in stappen wordt overgenomen door het Amerikaanse Bristol-Meyers Squibb.

John Kastelein, hoogleraar aan de UvA en werkzaam in het AMC, richtte in 2012 het bedrijf in Naarden op. Dat deed hij samen met de investeringsmaatschappijen Forbion en BioGeneration Ventures.