Ahmed maakte een klok, maar werd als ‘bommenmaker’ gearresteerd - en vervolgens uitgenodigd door Obama

Hij wilde de leraren laten zien wat hij kon, de veertienjarige Ahmed Mohamed. Daarom nam hij maandag trots zijn zelfgemaakte klok mee naar school. Maar daar schrokken ze van zijn bouwwerkje en werd de politie gebeld. Ze dachten dat het een bom was.

Een printscreen uit de video van The Dallas Morning News.

Hij wilde de leraren laten zien wat hij kon, de veertienjarige Ahmed Mohamed uit Irving (Texas). Daarom nam hij maandag trots zijn zelfgemaakte klok mee naar school. Maar daar schrokken ze van zijn bouwwerkje en werd de politie gebeld. Ze dachten dat het een bom was.

Dat was niet het geval. “Het was gewoon een klok”, zegt Ahmed tegen The Dallas Morning News. De jongen vindt het leuk om klokken en radio’s te maken en doet dat wel vaker. Dit klokje was niet zijn moeilijkste project: hij bouwde het zondagavond, in 20 minuten, voordat hij naar bed ging. Het bestond uit een printplaat, batterij en digitale display.

Update: President Obama heeft Ahmed inmiddels via Twitter uitgenodigd om zijn klok te laten zien op het Witte Huis. “We moeten meer kinderen zoals jij inspireren om zich voor wetenschap te interesseren”, aldus Obama.

Twitter avatar POTUS President Obama Cool clock, Ahmed. Want to bring it to the White House? We should inspire more kids like you to like science. It’s what makes America great.

‘Mooi, maar niet aan anderen laten zien’

Ahmed liet het aan zijn leraar techniek zien, waarop hij zei:

“Dat ziet er leuk uit. Maar ik zou het maar niet aan andere leraren laten zien.”

Dat deed de jongen dan ook niet, maar tijdens een les Engels ging het alarm van de klok plots af. Hij moest het toen wel laten zien. De lerares schrok en zei: “Dit ziet eruit als een bom.” Ze nam de klok in en schakelde de politie in.

https://twitter.com/OfficalPrajwol/status/644011809351962625

Een middagje in de jeugdgevangenis

De jonge techneut werd door vijf agenten verhoord en later die middag werd hij naar de jeugdgevangenis gebracht. Volgens The Dallas Morning News realiseerde Ahmed, die moslim is, dat hij zijn naam en huidskleur in deze zaak ook een rol speelden. Nadat hij gefouilleerd en verhoord was en de politie zijn vingerafdrukken nam, werd de jongen door zijn ouders opgehaald.

Politiewoordvoerder James McLellan over de zaak:

“We hebben inderdaad geen aanwijzingen dat hij een bom zou hebben gemaakt. Hij bleef herhalen dat het een klok was, maar vertelde verder niets extra. We vroegen ons af waar dit ding voor gebouwd was.”

De zaak wordt nog onderzocht bij de politie en er bestaat een kans dat de jongen vervolgd wordt voor het maken van een nepbom. Ahmed is sinds het voorval nog niet naar school geweest; de directeur heeft hem drie dagen geschorst. De school heeft een brief gestuurd aan de ouders:

https://twitter.com/jkfecke/status/644094380534591488/photo/1?ref_src=twsrc%5Etfw

#IStandWithAhmed trending op Twitter

Op Twitter werd het nieuws snel over de jongen gedeeld en is deze morgen #IStandWithAhmed trending geworden. Op die hashtag reageren mensen met berichten als ‘Ik hoop dat alles goed met hem gaat’. Ook zijn mensen verontwaardigd over zijn arrestatie.


    • Marissa van Loon