Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Afscheidssonnet Ilja Leonard Pfeijffer voor Joost Zwagerman

In kleine kring is vandaag schrijver Joost Zwagerman begraven op een begraafplaats die van tevoren niet bekend is gemaakt. Daarvoor hebben in De Duif in Amsterdam familie en vrienden in een besloten bijeenkomst afscheid genomen van de schrijver, die vorige week op 51-jarige leeftijd een einde maakte aan zijn leven. Tussen tien uur en half twaalf vanmorgen kon het publiek in de voormalige schuilkerk een laatste groet brengen aan Zwagerman.

Op verzoek van NRC Handelsblad schreef collega-dichter Ilja Leonard Pfeijffer een afscheidssonnet voor Zwagerman.