Politiebonden dreigen met nieuwe acties als ‘fatsoenlijk bod’ uitblijft

Agenten voerden vanmiddag actie op het Malieveld in Den Haag. ANP / Remko de Waal

De politiebonden dreigen met nieuwe acties als Minister van der Steur (Veiligheid en Justitie) niet met een nieuw voorstel komt voor meer loon en betere arbeidsvoorwaarden. Dat hebben de voorzitters van de bonden vanmiddag gezegd op het Malieveld in Den Haag.

Welke acties de politiebonden in gedachten hebben, is niet bekend. Han Busker van de Nederlandse Politiebond zei daar dat de minister met een “fatsoenlijk bod” moet komen. “We laten ons door deze minister niet bestelen”, vervolgde hij.

“Praatjes vullen geen gaatjes”

Actievoerende politieagenten hebben Van der Steur vanmorgen demonstratief de rug toegekeerd. De minister werd met veel gejoel en boe-geroep onthaald. Van der Steur probeerde door het kabaal heen te zeggen dat hij graag weer wil praten met de politiebonden over een nieuwe cao. Hij zei ook dat hij trots is op de politie en de emotie bij de agenten voelt. Daar hadden de agenten echter geen oren naar.

De agenten reageerden met kreten als “Praatjes vullen geen gaatjes! Blijf van onze weekenden af”. Door sommige boze agenten werd de minister uitgemaakt voor “oplichter”.

Acties bij ministeries

De politieagenten zijn eerder vanmorgen een blokkade begonnen bij de ministeries van Veiligheid en Justitie, Binnenlandse Zaken en Financiën. Ook bij het Binnenhof, waar Algemene Zaken is gevestigd, zijn acties gepland. Daar worden de actievoerders worden tegengehouden door niet-demonstrerende collega’s.

Twitter avatar brigadierHDoost Johan Meeuwsen #politieacties met ongeveer 5000 collega’s in Den Haag voor een betere CAO. Ministeries dichtgezet. Niemand erin!! http://t.co/k0nsNTmdc1

Bij het ministerie van Veiligheid en Justitie houden agenten in rode hesjes wel ambtenaren tegen. Ook Erik Akerboom, topambtenaar bij Defensie, kwam niet voorbij de blokkade, zo meldt het ANP. Akerboom had een afspraak bij het ministerie van Veiligheid en Justitie maar werd niet doorgelaten.

De actie valt samen met de Algemene Beschouwingen, die vandaag in de Tweede Kamer worden gehouden. De agenten kondigden de actie gisteren aan, met als doel minister Van der Steur (Veiligheid en Justitie) onder druk te zetten in de onderhandelingen voor een nieuwe cao.

Politiebureaus gesloten door acties

Voor de blokkade worden duizenden agenten uit het hele land verwacht. Hierdoor zijn veel politiebureaus in het hele land tussen 07.00 uur en 17.00 uur gesloten. De agenten willen er zo voor zorgen dat tussen 9.00 uur tot in de middag niemand de ministeries in of uit kan.

Met zo’n honderd bussen en per trein arriveerden de actievoerders vandaag in Den Haag.

Politieagenten voeren al maanden actie voor een beter cao-voorstel. Een loonsverhoging die volgens het kabinet ruim 5 procent bedraagt, wijzen ze af. In de verhoging zit geld dat anders voor pensioenen zou zijn gebruikt, zo stellen de politiebonden. Ze noemen dat een sigaar uit eigen doos.

    • Marissa van Loon
    • Sjoerd Klumpenaar