Zeven keer doodstraf voor aanslag op shi’itische moskee Koeweit

Het Hof in Koeweit heeft zeven mensen ter dood veroordeeld voor betrokkenheid bij de aanslag op de shi’itische moskee op 26 juni.

Een massabegravenis voor 27 mensen die om het leven kwamen bij de aanslag op de shi'itische moskee in Koeweit. Foto AP

Het Hof in Koeweit heeft zeven mensen ter dood veroordeeld voor betrokkenheid bij de aanslag op de shi’itische moskee op 26 juni, schrijft persdienst AFP. Bij de aanslag, die werd opgeëist door terreurgroep Islamitische Staat (IS), kwamen 26 mensen om het leven en raakten 227 mensen gewond. In totaal werden 29 mensen, onder wie zeven vrouwen, in verband met de aanslag berecht.

over de aanslag

De aanslag vond plaats in de Imam Sadiq-moskee, vlak na het vrijdagmiddaggebed en tijdens de ramadan, wanneer moskeeën het drukst bezocht zijn. De moskee lag in een drukke wijk van de stad. In mei claimde IS nog een aanslag op een shi’itische moskee in Saoedi-Arabië. Daarbij werden negentien mensen gedood.

Aanslagen als deze zijn zeldzaam in Koeweit, al meldden veiligheidsdiensten de afgelopen maanden we dat ze bommen hadden gevonden en onschadelijk hadden gemaakt. Zo’n dertig tot veertig procent van de Koeweitse bevolking is shi’itisch.

DNA-materiaal

Na de aanslag op de moskee is razendsnel een wet aangenomen door het parlement waarin staat dat het land DNA-materiaal van alle inwoners gaat afnemen. De draconische maatregel tekent de schok die de aanslag in Koeweit teweegbracht, en is een wereldwijd unicum.

Ook in andere landen wordt DNA-materiaal opgeslagen, maar alleen van mensen met een crimineel verleden, schreef correspondent Judith Spiegel in NRC Handelsblad. Privacywetgeving en ethische bezwaren staan het aanleggen van een alomvattende DNA-databank doorgaans in de weg. Koeweit ziet het probleem niet, omdat de databank slechts toegankelijk wordt met toestemming van de rechter.

“Ook onder de bevolking is weinig beroering ontstaan over de maatregel. Koeweiti’s willen koste wat kost nieuwe aanslagen voorkomen. Als dit daarvoor nodig is, dan moet dat maar. Bovendien heerst er momenteel een groot saamhorigheidsgevoel met de emir en zijn regering. De emir was als een van de eersten op de plek van de aanslag, iets wat hem veel krediet heeft gegeven.”

Lees verder: Anti-terrorismemaatregel in Koeweit: DNA van alle 3,5 miljoen inwoners, over de nieuwe wet. Is die wel uitvoerbaar en effectief?
    • Sterre van der Hee