Zeven bergbeklimmers omgekomen door lawine in Franse Alpen

Een archieffoto van de Dôme de Neige des Écrins uit 2008. Foto Reuters/Emmanuel Foudrot

Bij een lawine op de flanken van de in de Franse Alpen gelegen berg Dôme de Neige des Écrins zijn zeven bergbeklimmers omgekomen. Één persoon raakte zwaargewond.

Onder de doden zijn mensen uit ten minste twee verschillende landen, aldus de lokale Franse autoriteiten, maar hun nationaliteiten zijn nog niet bekendgemaakt. Volgens het lokale Franse medium Le Dauphine was er hoogstwaarschijnlijk sprake van een plaatlawine, waarbij opgehoopte sneeuw zich bindt aan een onderliggende ijslaag, en door het gewicht van de sneeuw en de steilheid van de helling op een gegeven moment loslaat.

‘Gemakkelijk te beklimmen’

Drie helikopters en twee reddingsteams met honden zijn ingezet om de omgeving uit te kammen op zoek naar andere slachtoffers. Op dit moment is niemand anders vermist.

De berg, met een hoogte van 4.015 meter, ligt ten zuidoosten van de stad Grenoble. Volgens Franse media is de beklimming van de berg populair onder amateurklimmers omdat de top gemakkelijk te bereiken is.

    • Sam de Voogt