Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

VUmc wil begin volgende week weer open

Schoonmakers aan het werk in het VU Medisch Centrum.
Schoonmakers aan het werk in het VU Medisch Centrum. Foto ANP/Remko de Waal

Het VU Medisch Centrum (VUmc) wil als de omstandigheden dat toelaten begin volgende week weer opengaan. Dat is afhankelijk van de werking van geplaatste noodvoorzieningen. Het ziekenhuis moest vorige week sluiten nadat een geknapte waterleiding voor grote wateroverlast had gezorgd.

Twitter avatar VUmcAmsterdam VUmc Update wateroverlast: #VUmc hoopt ziekenhuis begin volgende week te heropenen. Zie http://t.co/9h53GJi3Cx http://t.co/GFpaRSd8Gc

Voorzitter van de Raad van Bestuur Wouter Bos heeft dat vanmiddag gezegd tijdens een bijeenkomst voor medewerkers. Het ziekenhuis heeft noodvoorzieningen geplaatst en gaat nu testen of die naar behoren werken. Het gaat hierbij om voorzieningen die de infrastructuur van het ziekenhuis ondersteunen. Zo moet er vervanging komen voor het ketelhuis, dat verloren is gegaan, dat voor koud en warm water en ook voor stoom en gezuiverd water zorgt.

Daarnaast moet alle elektrische apparatuur en alle liften weer werken. Omdat de liften vorige week niet meer werkten zorgde dat voor vertraging bij de evacuatie van het ziekenhuis. Uiteindelijk werden alle 339 patiënten óf ontslagen uit het ziekenhuis of elders ondergebracht.

De polikliniek van het VUmc is inmiddels wel weer open en ook geneeskundestudenten volgen alweer colleges in het ziekenhuis.

Herstelwerkzaamheden lopen uit

Eerder vandaag werd bekend dat het herstel van de waterleiding naast het ziekenhuis in de Van der Boechorstraat langer gaat duren dan verwacht. Waternet meldde in eerste instantie dat de straat begin deze week weer toegankelijk gaat zijn, maar nu is bekend geworden dat de asfalteringswerkzaamheden pas volgende week maandag beginnen. Van de waterleiding is 30 meter pijp vervangen.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) gaat geen verder onderzoek doen naar de toedracht van het ongeluk. Ook wordt de manier waarop de leiding van het VUmc met het incident omging geeft geen aanleiding voor verder onderzoek, aldus het OVV. De gemeente Amsterdam doet nog wel onderzoek naar de toedracht, in de hoop een verantwoordelijke te kunnen aanwijzen.

De schade van de overlast en de daaropvolgende sluiting van het ziekenhuis loopt in de tientallen miljoenen, schat de Raad van Bestuur.

Lees ook in nrc.next: Een calamiteit, maar geen nood