VNG: alle gemeenten moeten meewerken met opvang asielzoekers

Vluchtelingen worden opgevangen in de Generaal-majoor de Ruyter van Steveninck kazerne in Oirschot. Foto ANP / Piroschka van de Wouw

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat alle gemeenten meewerken aan het opvangen van asielzoekers. Het aantal gemeenten dat vluchtelingen opneemt stijgt, maar er moet een eerlijkere lastenverdeling komen.

Twitter avatar VNGemeenten VNG Gemeenten: werk mee aan opvang vluchtelingen
http://t.co/CvKZd61Cbu

Die oproep doet de VNG in een brief die alle Nederlandse gemeenten vandaag hebben ontvangen. De Vereniging stelt dat er op dit moment duizenden vluchtelingen naar Nederland komen. Dat vergt een kabinetsaanpak voor de lange termijn, aldus de VNG.

‘Gemeenschappelijke rol’

Vluchtelingen dienen onder meer geholpen te worden met voorzieningen op het gebied van zorg, huisvesting, onderwijs en integratie. Ook de samenleving is hierbij gebaat. De VNG:

“We hebben als overheid en samenleving een gemeenschappelijke rol in de opvang van vluchtelingen.”

De vereniging zegt al bezig te zijn met “een ondersteuningsprogramma voor gemeenten op tal van praktische zaken van iedere dag”.

Reacties

De Leidense afdeling van GroenLinks reageerde positief op het appèl:

Twitter avatar GL_Leiden GroenLinksLeiden De #VNG roept alle gemeenten op vluchtelingen op te vangen. @GemeenteLeiden, neem verantwoordelijkheid en doe mee! #StadvanVluchtelingen

Maar er waren ook kritische reacties:

Twitter avatar davevdmeer Dave van der Meer @omroepwest Wat betreft @LPFWestland geen medewerking aan oproep VNG in @GemWestland Kunnen eigen mensen niet eens huisvesten dus NEE!

Grenscontroles

De afgelopen dagen nam de vluchtelingencrisis een nieuwe wending. Zondag liet Duitsland weten weer grenscontroles in te voeren in verband met de grote hoeveelheden asielzoekers die het land instroomden. Berlijn verwacht dat dit jaar een miljoen mensen naar het land komen om asiel aan te vragen.

Ook Oostenrijk en Slowakije voerden weer controles in. Polen denkt er over hun voorbeeld te volgen. Wenen liet vandaag weten de controles vanaf middernacht te gaan intensiveren.

Ook controles in grensstreek Nederland

Ook Nederland liet weten meer controles te gaan uitvoeren in de grensstreek, meldde staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff (VVD). Mobiele teams gaan bijhouden of er meer vluchtelingen naar Nederland komen. De politie controleert stations en treinen en helpt vluchtelingen om naar de opvang in Ter Apel te komen.

In Brussel wordt geprobeerd om een unaniem akkoord te bereiken om 160.000 asielzoekers met een verdeelsleutel over de lidstaten te spreiden. Gisteren werd uren onderhandeld over verplichte quota, maar er werd wederom geen overeenstemming bereikt.

Troonrede

In de Troonrede had de koning vandaag aandacht voor de vluchtelingenproblematiek. Willem-Alexander stelde dat Nederland zich gezien de groeiende vluchtelingenstroom geen afwachtende houding kan permitteren. De koning:

“Dit vraagt om scherpe keuzes voor beperking van de instroom en een betere verdeling over de lidstaten. Er is een integrale aanpak nodig die rekening houdt met alle relevante factoren.”

De vorst wil dat er wordt gewerkt aan opvang in de regio, het actief bestrijden van mensensmokkel en het werken aan de integratie van mensen die niet kunnen terugkeren naar hun land van herkomst.

Wat is nou precies het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Wat is daar aan de hand? Helpen al die goedbedoelde hulpacties eigenlijk wel? En wanneer houdt het allemaal op? Lees hier onze explainer: Twintig vragen die je helpen om de vluchtelingencrisis te begrijpen (leestijd ongeveer 16 minuten).
    • Casper van der Veen