Koenders: voorlopig geen gevangenen Guantánamo

Het kabinet ziet voorlopig af van het opnemen van Guantánamo Bay-gevangenen in Nederland. Eerst moet de Amerikaanse regering „betekenisvolle stappen” hebben gezet om de omstreden ‘terroristengevangenis’ volledig te sluiten en de overgebleven gedetineerden hebben berecht. Tot die tijd zal Nederland geen besluit nemen over het Amerikaanse verzoek één tot twee gedetineerden in Nederland op te nemen. Minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) schrijft dit in antwoord op vragen uit de Eerste Kamer. Eerder had hij gezegd het verzoek „in beraad” te hebben. De zaak ligt politiek en diplomatiek gevoelig. Een meerderheid van de Tweede Kamer voelt niets voor het opnemen van Guantánamo-gevangenen. De Verenigde Staten oefenen forse druk uit op Nederland er toch mee in te stemmen. (NRC)