Uitbraak van mazelen in Congo: duizenden besmet, honderden doden

In de Democratische Republiek Congo zijn ruim vierhonderd mensen overleden aan de gevolgen van de mazelen. Volgens de Verenigde Naties en Artsen Zonder Grenzen zijn er meer dan 23.000 mensen, vooral kinderen, besmet geraakt met het mazelenvirus.

Archieffoto van kinderen op een school in Kinshasa, Congo. Foto EPA / Maurizio Gambarini

In de Democratische Republiek Congo zijn ruim vierhonderd mensen overleden aan de gevolgen van de mazelen. Dat meldt Artsen Zonder Grenzen. Volgens de internationale hulporganisatie en de Verenigde Naties zijn er meer dan 23.000 mensen, vooral kinderen, besmet geraakt met het mazelenvirus.

Uitbraak begon in het zuiden

In februari brak het mazelenvirus uit in de zuidelijke regio Katanga. De lokale autoriteiten hebben pas in september erkend dat de uitbraak van de ziekte een probleem vormt en gevaarlijk is voor de Congelese bevolking. Van de 68 districten zijn er nu 20 geïnfecteerd, in juni waren dat er nog tien.

De Congolese regering heeft nog niet officieel van “een epidemie” gesproken.

Augustin Ngoyi van Artsen Zonder Grenzen zegt dat er in een dorp met vijfhonderd inwoners in twee maanden tijd meer dan dertig kinderen van vijf jaar of jonger zijn omgekomen. Het dorp ligt op twee uur rijden van de grote stad Kabalo. De hulporganisatie meldt ook dat er een tekort aan artsen en medicijnen is om de snelle verspreiding van de ziekte tegen te gaan.

Artsen Zonder Grenzen heeft meer dan 300.000 kinderen in het land ingeënt tegen de mazelen. Maar, de inentingsactie duurt lang en is lastig omdat het medicijn koud moet worden bewaard en omdat mensen voor een goede bescherming twee prikken moeten krijgen met een tussentijd van enkele weken. Vanwege slechte wegen is het ook moeilijk om afgelegen dorpen de bereiken.

De Verenigde Naties hebben in augustus 2,4 miljoen dollar (ongeveer 2,5 miljoen euro) ter beschikking gesteld om de verspreiding van de ziekte in Congo in te dammen, maar dat is volgens Ngoyi niet voldoende.

    • Carlijn Vis