Tienertechies zijn de schrik van de online mediabedrijven

Wie: Wouter Stierhout en Klaas Schoenmaker

Leeftijd: 15 en 17

Wat: app-ontwikkelaars

Waar:Van Liempt Live

Zijn twee tieners op een zolderkamer in Alkmaar de doodsteek voor de journalistiek? Vorige week vertelden de app-ontwikkelaars Wouter Stierhout (15) en Klaas Schoenmaker (17) in Van Liempt Live (RTL Z) over de applicatie die ze hebben ontwikkeld. De twee ontmoetten elkaar op de Apple Worldwide Developers Conference in San Francisco, waarvoor ze allebei een scholarship wonnen. Plus een ontmoeting met Apple-baas Tim Cook.

Hun app Ad-Blocker, die advertenties uit de browser filtert, is bedoeld voor de update van het mobiele besturingssysteem iOS van Apple, waarin advertentieblokkers voor het eerst zijn toegestaan op iPhones. Fijn voor de gebruiker, maar lastig voor bedrijven, die geld verdienen aan online reclame.

Volgens onderzoek van Adobe en PageFair, een bedrijf dat adverteerders helpt om adblockers te omzeilen, is het gebruik van blocksoftware wereldwijd toegenomen van 21 miljoen gebruikers (januari 2010) naar 181 miljoen (januari, dit jaar) – neutrale cijfers zijn er niet. Directeur Christian van Thillo van De Persgroep, van onder andere het Algemeen Dagblad en de Volkskrant, noemde het „de doodsteek van onze toekomst” en hintte naar juridische stappen.

Ook buitenlandse media zoeken naar een oplossing. Wie de site van The Washington Post met een ad blocker bezoekt, krijgt de spijkerharde melding: „Uw ad blocker staat aan”, waarna je niets kunt lezen. Dus uitzetten graag, of betalen.

Kunnen media in de oorlog om de lezers niet beter voor de sympathieke weg kiezen? Zoals The Guardian: „We zien dat u een ad blocker heeft aan staan. Wilt u onze krant op een andere manier ondersteunen?” Dat kweekt goodwill: veel adblockers bieden de mogelijkheid om favoriete websites op een ‘witte lijst’ te zetten.

Voor nu heeft het jong talent nog de gunfactor. Ze hadden de hele zomer gewerkt, zei Klaas tegen de NOS, en ze hoefden geen geld. „We vinden het gewoon leuk om een appje te maken.” De camera zoomde in op Wouters vrolijke selfie met Cook.

    • Sterre van der Hee