Steenmarter zet 34.000 huishoudens in het donker

Een steenmarter heeft gisteravond zo’n 34.000 huishoudens in de gemeenten Maastricht, Valkenburg aan de Geul en Eijsden-Margraten meer dan een uur lang in het donker gezet. De stroomstoring ontstond op een transformatorstation in de Maastrichtse wijk Limmel. Daar werd later een dode steenmarter gevonden.

Volgens woordvoerder Bob Winckels van netwerkbeheerder Enexis is nog niet duidelijk wat het dier precies heeft gedaan. „Misschien heeft het een kabel doorgeknaagd. Het kan ook zijn dat het er op een andere manier voor heeft gezorgd dat de noodschakelaar is omgeslagen. Vergelijk dat met het springen van een grote stop in je meterkast.” Winckels zegt dat schade van deze omvang door een steenmarter nog niet eerder is voorgekomen.

Het Maastrichts Universitair Medisch Centrum schakelde tijdens de storing over op zijn noodstroomvoorziening. NS deed hetzelfde, nadat het treinverkeer ongeveer een kwartier had stilgelegen als gevolg van de storing.

De steenmarter, een beschermde diersoort, is bezig aan een opmars. Steenmarters zorgen geregeld voor startproblemen bij automobilisten, omdat ze nog wel eens hun tanden in de kabels onder de motorkap zetten. Via spouwmuren en andere toegangen gaan ze ook huizen in, waar ze met hun nachtelijk heen en weer lopen op bijvoorbeeld de zolder bewoners uit de slaap kunnen houden. De uitwerpselen en urine van de steenmarters zorgen bovendien voor stankoverlast.