In heel Europa worden grenscontroles opgevoerd

Het vrije reizen binnen de Europese Schengenzone is gisteren en vandaag flink beperkt doordat diverse landen de grenscontroles hebben opgevoerd. Aanleiding was de verrassende aankondiging van Duitsland om de grens met Oostenrijk weer te gaan bewaken om zo de instroom van migranten te beperken. Dat leidde tot een domino-effect. In het westen besloot Nederland de grenscontroles op te voeren en ten zuiden en oosten van Duitsland besloten Oostenrijk, Tsjechië en Slowakije daartoe. Ze vrezen een ophoping van migranten binnen hun grenzen. Het zou voorlopig om tijdelijke maatregelen gaan die in overeenstemming zijn met het Schengenverdrag. Polen kondigde gisteren aan eventueel ook weer controles in te voeren, als meer migranten nu voor een route via dat land kiezen. En vanochtend maakte Finland bekend de grens met Zweden zwaarder te gaan bewaken nadat 1.600 mensen illegaal de grens zouden zijn gepasseerd. Hongarije stuurt migranten sinds vandaag terug naar Servië. Wie toch illegaal binnenkomt, riskeert een gevangenisstraf van drie jaar. Hongarije arresteerde vanochtend de eerste zestien Syriërs en Afghanen. Migranten die vernielingen aanbrengen aan het hek op de grens, dat net is voltooid, kunnen nog eens twee jaar extra celstraf krijgen. (NRC)