‘Onderzoek mishandelde diplomaat kan beter’

Het Nederlandse kabinet is er „niet van overtuigd” dat Rusland alle mogelijkheden heeft benut om de mensen te vinden die een Nederlandse diplomaat hebben mishandeld. Dat deden ze in zijn huis in Moskou in oktober 2013. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) schrijft nu aan de Tweede Kamer dat Nederland Rusland „met klem” heeft gevraagd om „gedetailleerde inzage” te geven in het verloop van het onderzoek. Tot nu toe beperken de Russen zich nog steeds tot „summiere procedurele informatie”, klaagt Koenders. „Er wordt geen informatie gedeeld over het inhoudelijke verloop van het onderzoek.” De mishandeling van de diplomaat gebeurde kort nadat in Den Haag een Russische diplomaat was aangehouden omdat buren hadden geklaagd over hoe hij zijn kinderen behandelde. (NRC)