Renault stopt met leveren motoren in Formule 1

Renault-baas Carlos Ghosn vandaag op de autobeurs in Frankfurt. Foto EPA / Uwe Zucchi

Het is voorbij: Renault trekt zich terug als leverancier van motoren in de Formule 1. Onder meer Max Verstappen rijdt met een motor van het Franse concern.

Dat heeft Renault-CEO Carlos Ghosn vandaag bekendgemaakt op de autobeurs van Frankfurt, meldt ANP. Het besluit zat er al een tijdje aan te komen. Onder meer Verstappen klaagde geregeld steen en been over de tegenvallende kwaliteit van de motoren. Zijn bolide viel geregeld uit en de tiener werd meerdere keren voor straf bij de start tien plekken achteruit geplaatst omdat hij zo vaak een nieuwe krachtbron nodig had. Ghosn:

“We hebben heel duidelijk gezegd: Het is voorbij”

Mercedes

Door alle problemen was Renault enorm achter komen te liggen op concurrent Mercedes. NRC-sportredacteur Harry Meijer:

“Renault heeft in 2014 de slag gemist. Toen werd overgeschakeld op meer duurzame V6-turbomotoren. Dat heeft Mercedes veel beter gedaan, terwijl Renault vooral werd geplaagd door problemen. Voor die tijd was het natuurlijk wel een goed team.

Kritiek op samenwerking met Red Bull

Renault levert aan Red Bull en Toro Rosso. Op de beurs haalde Ghosn flink uit naar Red Bull:

“Als er een probleem is met het team wordt met de beschuldigende vinger naar jou gewezen. Toen we WK-races wonnen, werd de naam Renault nooit genoemd. We hebben steeds sterker de indruk dat onze investering nauwelijks loont.”

Verder liet Ghosn weten dat het bedrijf nog geen besluit heeft genomen over of het al dan niet volgend jaar een eigen Formule 1-team aan de start brengt.

    • Casper van der Veen