Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Vluchtelingen

Hongarije kondigt noodtoestand in zuiden af; recordaantal migranten

Een recordaantal van 9.380 migranten heeft gisteren vanuit Servië de grens met Hongarije overgestoken. Dat gebeurde voordat er rond middernacht een aantal nieuwe maatregelen van kracht werd die de stroom migranten van Servië naar Hongarije moet beperken.

Een migrant bij een gesloten grensovergang tussen Hongarije en Servië.
Een migrant bij een gesloten grensovergang tussen Hongarije en Servië. Foto ANP/EPA/TAMAS SOKI

Hongarije heeft de noodtoestand uitgeroepen in twee zuidelijke provincies wegens de grote toestroom van migranten. Een recordaantal van 9.380 mensen stak gisteren vanuit Servië de grens met Hongarije over. Dat gebeurde voordat er rond middernacht een aantal nieuwe maatregelen van kracht werd die de stroom moet beperken.

De belangrijkste van die door Hongarije ingestelde maatregelen is het vereiste dat alleen vluchtelingen die asiel hebben aangevraagd in Servië, Hongarije mogen binnenkomen. De maatregel werd vannacht van kracht, waardoor een grote groep asielzoekers voor die tijd probeerde de grens over te steken. Hongarije heeft de grens met Servië bijna volledig gesloten, op twee punten na.

Doordat nu de noodtoestand is afgekondigd in twee zuidelijke provincies, krijgen de politie en lokale autoriteiten speciale bevoegdheden. Ook kan het leger worden ingezet, mits het parlement daarmee instemt.

UNHCR: geen migranten terugsturen

Inmiddels hebben de Hongaarse autoriteiten zestien migranten gearresteerd nadat de nieuwe maatregelen zijn ingegaan. Negen zijn afkomstig uit Syrië, zeven uit Afghanistan. Zij zouden onder een prikkeldraadversperring zijn gekropen, wat onder de nieuwe regels kan leiden tot drie jaar gevangenisstraf. Als het hek beschadigd is, kan dat nog eens tot twee jaar cel leiden.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR waarschuwt tegen het terugsturen van migranten naar Servië, aangezien dat land daar geen capaciteit meer voor heeft.

Sinds 1 september 91.823 migranten naar Duitsland

Vandaag kwamen ook de cijfers van het aantal asielzoekers bij andere Europese grenzen naar buiten. Zo zijn er gisteren in totaal 4.537 asielzoekers per trein aangekomen in Duitsland, ondanks de invoering van tijdelijke controles aan de grens tussen Duitsland en Oostenrijk. Sinds 1 september zijn er 91.823 migranten per trein aangekomen in Duitsland, zo meldt een woordvoerder van de politie in Potsdam.

In Oostenrijk kwamen gisteren 20.000 mensen aan; vandaag zijn er al 5.500 mensen geteld, aldus de UNHCR. Verwacht wordt dat dat getal nog verder zal stijgen.

Volgens de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) hebben dit jaar al 465.000 mensen geprobeerd om de Middellandse Zee over te steken naar Europa. Sinds vrijdag zijn dat er 32.000. Ter vergelijking: over heel 2014 waren dat er 197.000. Frontex, de organisatie die belast is met de bewaking van de buitengrenzen van de Europese Unie, spreekt van een half miljoen. Alleen al in augustus zijn er reeds 156.000 migranten in de EU-zone gearriveerd, wat volgens Frontex een record is.

Turkije: 205 mensen gered

Ten minste 22 migranten, onder wie vier kinderen, zijn voor de zuidwestelijke kust van Turkije omgekomen. De boot waarmee zij probeerden het Griekse eiland Kos te bereiken zonk, meldt het Turkse persbureau Dogan.

De Turkse kustwacht slaagde erin om 205 mensen aan boord van de boot te redden. De migranten komen uit de regio Datça. De lokale autoriteiten melden dat er nog operaties gaande zijn om te proberen om andere overlevenden te vinden.

Wat is nou precies het verschil tussen migranten en vluchtelingen? Hoeveel mensen komen er uit Syrië? Wat is daar aan de hand? Helpen al die goedbedoelde hulpacties eigenlijk wel? En wanneer houdt het allemaal op? Lees hier onze explainer: Twintig vragen die je helpen om de vluchtelingencrisis te begrijpen (leestijd ongeveer 16 minuten).