Reacties Troonrede: complimenten voor koning, oppositie ‘mist urgentie’

Koning Willem-Alexander, met aan zijn zijde koningin Maxima, na de Troonrede voor op Prinsjesdag aan leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal.
Koning Willem-Alexander, met aan zijn zijde koningin Maxima, na de Troonrede voor op Prinsjesdag aan leden van de Eerste en Tweede Kamer in de Ridderzaal. Foto ANP / Lex van Lieshout

Complimenten voor de koning, maar de inhoud van de Troonrede was vooral voor de oppositiepartijen te mager. Ook premier Rutte zei in een eerste reactie dat we pas tevreden zijn “als nog meer Nederlanders merken dat het beter gaat”.

Rutte stelde vanmiddag dat Nederland weer tot “de kopgroep van Europa behoort”, maar dat het kabinet tegelijkertijd realistisch blijft:

“De werkloosheid is nog te hoog, het uitvoeren van de verschillende hervormingen moet goed en zorgvuldig gebeuren en we hebben te maken met een onrustige buitenwereld. Buitenlandse conflicten kunnen hun weerslag hebben op onze samenleving. Daar moeten we de ogen niet voor sluiten.”

Samsom blij met aandacht andere thema’s

PvdA-fractievoorzitter Diederik Samsom was blij dat het in de Troonrede over meer ging dan de staat van de economie:

“Ik vond het vooral ook goed dat de koning ook aandacht besteedde aan de andere grote thema’s en niet alleen over groei en economie had. Maar ook over migratie, klimaat en energie. Dat zijn de grote opdrachten voor de komende tijd en het was mooi dat de koning daar ook wat extra aandacht aan besteedde.”

Wat minder optimistisch zijn zoals verwacht de reacties bij de oppositie. D66-fractievoorzitter Alexander Pechtold noemt de Troonrede een “gemiste kans”:

Twitter avatar APechtold Alexander Pechtold Troonrede mij wat te somber. Economie trekt aan, glans alleen van kabinet af. Teveel studiegroepjes: werk, pensioen en duurzaam #gemistekans

GroenLinks ‘mist urgentie’ over vluchtelingen

Jesse Klaver, de politieke leider van GroenLinks, vindt de inhoud van de Troonrede “wat mager”:

“Complimenten voor de koning. Het is een saai verhaal, maar hij wist het wel met veel gezag te vertellen. Ik miste de urgentie in de rede en vind dat het te veel draaide om 17 miljoen consumenten. Het verhaal ging ook volledig voorbij aan de uitdagingen waar we nu voor staan, onder meer de enorme vluchtelingenstroom waar Nederland en heel Europa nu mee wordt geconfronteerd.”

ChristenUnie-leider Arie Slob mist aandacht voor bepaalde groepen. “Iedereen lijkt erop vooruit te gaan, maar het kabinet vergeet grote groepen mensen zoals de gezinnen met kleine kinderen die niet beide fulltime werken, mantelzorgers, chronisch zieken en gehandicapten, politieagenten.” CDA-leider Sybrand Buma maakt zich vooral zorgen om het aspect van de werkgelegenheid. “Het ontbreekt aan ambitie om ervoor te zorgen dat honderdduizenden mensen die nu aan de kant staan, aan een baan worden geholpen.” CDA-Kamerlid Mona Keijzer was positief over de boodschap van de koning:

Twitter avatar MonaKeijzer Mona Keijzer Niet eigen belang of overtuiging boven alles maar juist de verbinding met anderen voorop. Mooie woorden van onze Koning. #Prinsjesdag

Kamerlid Sadet Karabulut (SP) stelt dat de koning geen oog heeft voor “het andere Nederland”. Hiermee bedoelt ze het Nederland van armoede, segregatie, werken zonder loon en dakloosheid:

Twitter avatar SadetKarabulut Sadet Karabulut Terwijl armoede en tweedeling een voedingsbodem voor radicalisering vormen. ‘Verantwoordelijk burgerschap’ van het kabinet klinkt dan hol.
Twitter avatar SadetKarabulut Sadet Karabulut Verder onduidelijk hoe het kabinet werkloosheid wil gaan bestrijden. En koopkracht uitkeringsgerechtigden en ouderen ‘op peil’ zal brengen.

50Plus-fractievoorzitter Henk Krol laat op Twitter weten dat “goede ondersteuning en zorg voor een waardige oude dag” niet gaan lukken met het kabinet Rutte-II. Verder spreekt hij zijn verontwaardiging uit de over de koopkracht voor gepensioneerden:

Twitter avatar HenkKrol Henk Krol ‘Voor gepensioneerden blijft de koopkracht op peil’. Daar moeten we het mee doen. Maar werkenden krijgen een verhoging. #troonrede