Producent van Spa-water verlaat Belgische beurs om te groeien

Familie Du Bois wil waterfirma Spadel van Euronext Brussel halen uit angst dat beleggers investeringen bestraffen.

Spadel – bekend van de Spa-dranken – verdwijnt van de Belgische beurs. Dat bevestigde bestuursvoorzitter Marc du Bois gisteren, na een weekeinde vol geruchten.

De familie Du Bois biedt beleggers 95 euro per aandeel – 16 procent boven de slotkoers van vrijdag. Op 9 procent van de aandelen na, zijn alle aandelen al in handen van de familie. Voor de rest heeft zij nu ruim 36 miljoen euro over.

De reden voor de beursexit is dat Spadel flink wil investeren in nieuwe markten en producten. Het bedrijf denkt dat die investeringen ten koste gaan van de winst, en dat beleggers Spadel daarvoor zullen straffen. Bovendien brengt een beursnotering hoge kosten met zich mee, terwijl Spadel de beurs niet nodig heeft om geld op te halen om te kunnen investeren. Het bedrijf heeft 84 miljoen euro cash op de balans en is nagenoeg schuldenvrij.

Het bedrijf nam de laatste jaren enkele lokale watermerken over en broedt op meer overnames, ook buiten Europa. Ook een aanpassing van het logo en een grote reclamecampagne staan op het programma.

Spadel is het derde bedrijf dat deze maand aankondigt Euronext Brussel te verlaten. Het volgt scheepvaartgroep CMB en dierenpark Pairi Daiza. De afgelopen drie jaar kondigden twaalf bedrijven hun vertrek van de Belgische beurs aan, waaronder brouwer Duvel.

„Bij Duvel speelde mee dat het een goedkope banklening kon krijgen”, verklaart Guy Lerminiaux, analist bij Petercam. Omdat de rente historisch laag is, kunnen bedrijven die geld willen ophalen voor investeringen, nu buiten de beurs ook goed bij de banken terecht. „Maar elk bedrijf heeft een andere reden”, aldus Lerminiaux. „Bij Spadel was de handel opgedroogd, mede vanwege een dominante grootaandeelhouder. Andere bedrijven vertrekken door de hoge kosten, strenge regels en transparantie die bij een beursnotering horen. Maar Euronext Brussel kent ook nieuwkomers, met name biotechbedrijven.”