Prince schiet tekort

Met twee albums markeerde Prince vorig jaar zijn terugkeer bij zijn oude platenlabel Warner: het conceptuele Art Official Age en het hard rockende Plectrumelectrum. De nieuwe plaat HitNRun Phase One, voorlopig alleen op Tidal, is net als de dubbelaar van vorig jaar een samenwerking met de twintiger Joshua A.M. Welton, die getrouwd is met de drumster van 3RDEYEGIRL, de huidige liveband van Prince. Deze verbintenis levert een creatieve kijk op die inhoudelijk weinig biedt. HitNRun is een opvallend kort album van elf liedjes in ruim 37 minuten. De hint naar het verleden bij aanvang in ‘Million $Show’ is even veelbelovend: een sample van ‘Let’s go crazy’. Maar daar blijft het bij, want Prince kiest voor moderne, digitaal aangeklede flirts, al snijdt ‘Like a mack’ nog even de gitaarriffs aan van oude hit ‘Kiss’. Er volgt een onevenwichtig, rommelig partyalbum van een popster die enerzijds toont dat hij er nog steeds is, en anderzijds op een geforceerde wijze aanhaakt bij heersende muzikale trends als trap. Dat laatste valt natuurlijk aan te moedigen, maar in een mix van bravoure en vindingrijkheid schiet de uitkomst tekort.

    • Amanda Kuyper